hamburger-icon

Kliker.info

Cerić u Bugojnu : Prihvatam da s Puljićem dođem u ovaj kraj

Cerić u Bugojnu : Prihvatam da s Puljićem dođem u ovaj kraj

24 Aprila
11:24 2007

Nakon informacije da su u posljednje vrijeme imami Islamske zajednice u BiH s područja Muftijstva travničkog izloženi policijskoj obradi, reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić jučer je boravio u Bugojnu, gdje je u Kulturnom centru princeze Dževhere bint Ibrahim el-Ibrahim održao sastanak s imamima tog područja. Sastanku je prisustvovao i muftija travnički Nusret ef. Abdibegović, koji je podnio iscrpan izvještaj o dešavanjima i "duhovnom stanju muslimana u ovom muftijstvu". Imami su izvijestili reisu-l-ulemu da je policija ispitivala neke od njih o tome "da li ima bilo kakvih uznemiravanja u džamijama i džematima" te mu prenijeli da je sve to "bilo u granicama korektnog". Reis Cerić za "Dnevni avaz" je izjavio da je nakon trosatnog sastanka s imamima vrlo zadovoljan njihovim razmišljanjem.- Zadovoljan sam razinom njihove odgovornosti i svijesti o tome da govore muslimanima da budu strpljivi i tolerantni prema drugima. Iznenađen sam, ipak, što je policija obrađivala neke imame, jer smo mislili da je to vrijeme prošlo, ali mi je drago što su imami ovog puta bili vrlo rezolutni i što je taj odnos prema njima bio korektan. Naravno, žao mi je što je uopće došlo do toga – kaže dr.Cerić. Prema njegovim riječima, ono što je čuo od imama "vrijedno je pažnje svih kojima je želja da u BiH zavlada suživot, a posebno na ovom području". – Stoga taj njihov apel i poziv da s kardinalom Puljićem posjetim ovaj kraj objeručke prihvatam i mislim da bi to bilo veoma korisno za oba naroda i za cijelu BiH – istakao je reisu-l-ulema.

Objektivno i nepristrasno
Imami su na jučerašnjem sastanku upozorili da "se osjeća uznemirenost kod muslimana nakon hapšenje i Enesa Hadžića i Senada Dautovića". Njih je prošle sedmice uhapsila Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) prema nalogu Tužilaštva BiH zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad Hrvatima.- Uznemirenost je više zbog grubog ponašanja policije prema njima nego zbog objektivnog utvrđivanja činjenica o 26 nestalih Hrvata bojovnika – rečeno je na sastanku. Naprotiv, imami su iznijeli jedinstven stav da "Sud BiH treba raditi svoj posao objektivno i nepristrasno" te pozvali one koji znaju šta se dogodilo sa 26 nestalih Hrvatskih bojovnika da to kažu i tako "skinu kolektivnu krivicu koja opterećuje Bošnjake ovog kraja". Imami su, kako je jučer zaključeno, mišljenja da se u slučajeve u vezi s ratnim zbivanjima umiješala politika.- Smatramo to zato što glavni državni tužilac Marinko Jurčević podiže optužnice zbog 26 nestalih hrvatskih bojovnika, a ne podiže optužnice zbog 55 Bošnjaka civila iz Vrbanje, gdje se znaju imena i prezimena počinilaca zločina nad Bošnjacima u tom mjestu – smatraju imami. Stoga se traži od državnog tužioca Jurčevića da "bezuvjetno i odmah" procesuira i one koji su počinili zločin protiv 55 bošnjačkih civila u Vrbanji.        (kliker.info/avaz)

Poziv reisu i kardinalu da posjete srednju Bosnu

Tokom razgovora i u zaključcima sastanka imami su izrazili zabrinutost zbog mogućeg narušavanja povjerenja između Hrvata i Bošnjaka na području Srednjobosanskog kantona. Zbog toga su pozvali reisu-l-ulemu Mustafu ef. Cerića i poglavara Katoličke crkve u BiH kardinala Vinka Puljića da zajednički posjete ovaj kraj radi "dijaloga i suživota među muslimanima i katolicima".

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku