hamburger-icon

Kliker.info

Čekajući veliko pospremanje : Lagumdžija još u izbornoj noći ponudio ostavku

Čekajući veliko pospremanje : Lagumdžija još u izbornoj noći ponudio ostavku

16 Oktobra
17:03 2014

Zlatko881Burna, slobodno se može reći dramatična, bila je noć između nedjelje i ponedjeljka u zgradi SDP-a u Alipašinoj ulici u Sarajevu.Kako doznajemo, nakon što su stigli prvi rezultati izbora, Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, sazvao je hitnu sjednicu Predsjedništva.

Prihvaćanje odgovornosti

Članovi Predsjedništva SDP-a su, suočeni s lošim rezultatom Bakira Hadžiomerovića, svog kandidata za člana Predsjedništva BiH i uopće stranke, uglavnom kratko to komentirali, svatko iz svog kuta. A onda je Lagumdžija najuže stranačko rukovodstvo iznenadio – objasnio je situaciju i ponudio ostavku na predsjedničku funkciju. Prije toga je novinarima koji su tu noć bili u tiskovnom centru SDP-a priopćio da se na Kongresu neće kandidirati za predsjednika.Lagumdžijinom ponudom da prihvate njegovu ostavku svega nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mjesta, članovi Predsjedništva SDP-a bili su u dobroj mjeri zatečeni, jednostavno, nisu je očekivali. On je kazao da je to logičan potez najodgovornijeg u stranci, ali da svakako ostaje član SDP-a i da sve svoje kapacitete stavlja stranci na raspolaganje. Njegova ostavka nije prihvaćena.
Što se uopće posljednja četiri dana događa u vrhu SDP-a? Predsjedništvo se priprema za ozbiljnu analizu izbornih rezultata uz “otkrivanje” pogrešaka koje je napravilo i koje su dovele do velikog gubitka glasova birača.

Te dvije analize bit će i neka vrsta putokaza SDP-u čijem rukovodstvu u svakom slučaju predstoji razračunavanje sa samim sobom sa svim što ta vrsta pospremanja i “čišćenja kuće” podrazumijeva. Neslužbeno se može čuti da će u toj operaciji biti “munja i gromova”, ali i “gorkih suza”, što god to značilo.Vratimo se Lagumdžijinoj ponudi Predsjedništvu da odmah u noći između nedjelje i ponedjeljka prihvati njegovu ostavku. Ona, zapravo, znači preuzimanje konkretne i kompletne odgovornosti za loš izborni rezultat stranke. Odbijena je jer je mnogim članovima Predsjedništva SDP-a, budimo izravni – radi se o onima koje je Lagumdžija “izmislio” i postavio ih na visoke funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti – puno lakše da se kriju iza njega i sav teret drže na njemu.Uostalom, nitko više ne može poreći da su njihova tapšanja njegovih leđa i njihovi izljevi oduševljenja za svaku izjavu koju je dao bili samo vješta taktika iz osobnih interesa, bez imalo iskrenosti. Izgleda da tu i takvu neiskrenost on tek posljednjih dana prepoznaje i zasigurno će na ovaj ili onaj način tek na to reagirati.

Spekulacije i podmetanja

Na prste jedne ruke mogu se nabrojati njegovi stranački suradnici koji su mu otvoreno ukazivali na pogreške, ali bi “tapšači” odmah stupali na scenu i u ime lažne zaštite “lika i djela predsjednika” stavljali ih “na čizmu”. Među takvima je svakako i Željko Komšić – on se jest iz principijelnih razloga izravno i otvoreno sukobio s Lagumdžijom, a onda su neki drugi članovi Predsjedništva SDP-a to iskoristili kako bi zaštitili osobne interese.I Komšić je napustio SDP na zadovoljstvo grupe kojoj je smetao zbog svojih čvrstih stavova, zahtjeva, utjecaja i autoriteta među građanima. Sada takvi pokušavaju za loš rezultat SDP-a na izborima okriviti ni krivog ni dužnog Komšića ne bi li pobjegli od vlastite odgovornosti i vješto zamaskirali činjenicu da je zapravo na izborima rukovodstvo SDP-a porazilo SDP! Uzgred, od ponedjeljka su Lagumdžiji okrenuli ili okreću leđa i neki SDP-ovci u koje se on zaklinjao.S druge strane, svi iz vrha SDP-a bježe od preuzimanja uloge prvog u stranci zbog vlastitog komoditeta, ali i sustava koji su sami razradili zbog svojih interesa – za sve se pita i o svemu odlučuje Lagumdžija.

Istini za volju, otvoreno je i pitanje postoji li u aktualnom rukovodstvu SDP-a netko tko može u ovoj i ovakvoj situaciji zauzeti predsjednički položaj. Po mnogim mišljenjima unutar stranke, takve osobe ovog trenutka nema i postoji strah da bi tko god da preuzme ulogu prvog, odveo stranku u – raspad.Lagumdžija jest pravio brojne pogreške, posebno one kadrovske naravi, ali mu se mora priznati da je sačuvao i očuvao SDP kao snagu koja je prva i nepopustljiva na frontu borbe za državu.Bakir Hadžiomerović, koji je formalno postao član SDP-a ovog ljeta i koji je kao kandidat SDP-a izgubio u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, javno sada traži da kompletno rukovodstvo stranke podnese ostavku i da se odmah krene u, kako kaže, demokratizaciju SDP-a. Jesu li ga ponijele osobne ambicije i priče da će on biti predsjednik SDP-a, tek će se vidjeti.Kongres SDP-a održat će se na proljeće iduće godine i na njemu će biti izbrano novo rukovodstvo, najavljuje Lagumdžija. On smatra čistim spekulacijama i podmetanjima, prvenstveno njemu, lansiranje informacija da će tražiti promjenu Statuta stranke kako bi i dalje ostao na predsjedničkoj funkciji.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku