hamburger-icon

Kliker.info

Čekajući nedjeljni referendum : Evropska unija poslala posljednju ponudu Grčkoj

Čekajući nedjeljni referendum : Evropska unija poslala posljednju ponudu Grčkoj

30 Juna
08:02 2015

Drahma51Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poslao je još jednu ponudu Ateni u pokušaju da se postigne sporazum s vjerovnicima o novom paketu reformi prije nego istekne krajnji rok 30. juna, potvrdili su u utorak ujutro izvori iz Europske unije i grčke vlade, prenose agencije.Prema toj ponudi ”u posljednji trenutak”, grčki premijer Alexis Tsipras trebao bi u utorak poslati pisani pristanak na najnovije uvjete kako bi se na vrijeme sazvao hitan sastanak ministara financija eurozone.

Osim toga, Tsipras bi se trebao obvezati da će u javnosti voditi kampanju da se taj novi prijedlog usvoji na referendumu u nedjelju.Ipak, nema nikakvih naznaka da je Tsipras spreman odustati od svoje odluke o odbacivanju ponude vjerovnika koju je više puta opisao kao “poniženje” Grčke prije nego je za 5. jula  sazvao referendum na kojemu bi Grci trebali glasovati o predloženim novim mjerama štednje.

Prethodno je Tsipras na Twitteru objavio kako Grčka želi ostati u EU.

“Mi nismo ‘gosti’ u Europi. Grčka je u srcu Europe. Inzistirat ćemo na pregovorima. Dok smo blizu rješenju za fiskalna pitanja, u drugim pitanjima se razmimoilazimo. Tražimo održivo rješenje”, napisao je Tsipras.

Referendum u nedjelju

Dužnosnik grčke vlade rekao je kako je sa zanimanjem saslušao najnoviji Junckerov prijedlog, ali je dodao: “Tsipras će u nedjelju glasati ‘protiv'”, prenosi Reuters.Ponuda objavljena u nedjelju uključila je neke grčke prijedloge poput smanjenja PDV-a na hotele s 23 na 13 posto.

Tri institucije – Europska komisija, Europska središnja banka i MMF – ponudile su Grčkoj da se sadašnji program pomoći, koji istječe danas, produlji do kraja studenoga ove godine, a tijekom toga razdoblja Atena bi dobila 15,5 milijardi eura pomoći, od čega 1,8 milijardi odmah kako bi mogla platititi dug MMF-u u iznosu od 1,6 milijardi koji sjeda na naplatu također danas.

Vjerovnici od Grčke u zamjenu za tu pomoć traže nove mjere štednje. Umjesto da pregovora o toj ponudi, grčka je strana odlučila sazvati referendum.Zasad nije poznato ima li u novom Junckerovom prijedlogu dodatnih koncesija.

Tsipras: Grčka neće platiti dug

Tsipras je ranije objavio da Grčka neće platiti ratu MMF-u od 1,6 milijarda eura za koju je rok 30. juna, ukoliko se do tog datuma ne postigne sporazum s vjerovnicima.Također je naglasio da će njegova lijeva vlada podnijeti ostavku ako Grci na referendumu podrže prijedloge vjerovnika o mjerama štednje.Rekao je samo da će vlada “poštovati” odluku na referendumu, ali da je neće “provesti” ako birači glasuju “za”, prenosi agencija dpa.

Grčki premijer pozvao je da se na referendumu glasa “protiv”, dok su europski čelnici u ponedjeljak pokušali uvjeriti grčke birače da je potrebno glasovati “za” kako bi zemlja izbjegla bankrot i ostala u eurozoni.

“Ako rezultat referenduma bude jasna većina protiv prijedloga međunarodnih vjerovnika, vlada će imati puno snažnije pregovaračke pozicije”, kazao je Tsipras.

Svoje stavove Tsipras je ponovio i gostujući na televiziji ERT, pozvavši građane da odbiju prijedloge mjera štednje.Istovremeno se na trgu Sintagma okupilo najmanje 20.000 prosvjednika, pristalica vladajuće stranke Syriza, koji su se usprotivili paketu mjera štednje.Za večeras su najavljeni prosvjedi u Ateni za mjere štednje, javlja reporterka Al Jazerere Ivana Brkić Tomljenović.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku