hamburger-icon

Kliker.info

Čekajući Muellerov izvještaj : Kongres traži dokumente od Trumpovih sinova i saradnika

Čekajući Muellerov izvještaj : Kongres traži dokumente od Trumpovih sinova i saradnika

05 Marta
05:21 2019

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je podvalom nazvao veliku parlamentarnu istragu koju su pokrenuli demokrati, koji su tražili dokumente od njegovih sinova i zeta, ali je ipak zajamčio da će surađivati.

Moćna parlamentarna komisija istražuje sumnje da su predsjednik Trump, njegovi suradnici i članovi njegove administracije ometali pravosuđe, a neki su osumnjičeni za korupciju i druge zloupotrebe vlasti.

Republikanski predsjednik je ponovo odbacio sumnje u dosluh s Rusijom tokom kampanje 2016., jednu od tema istrage koju je službeno pokrenulo pravosudna komisija Zastupničkog doma, koji kontroliraju demokrati.

Ali “ja surađujem sa svima”, rekao je predsjednik.

Odbor za pravosuđe američkog Kongresa, koji vode demokrati, poslao je u ponedjeljak 81 osobi, Vladinim agencijama i drugim organizacijama zahtjev za dostavu dokumenata u sklopu istrage o mogućoj zloupotrebi vlasti predsjednika Donalda Trumpa, dok republikanci kažu kako se radi o političkom potezu kako bi pomogli osvajanje Bijele kuće 2020. godine.

Republikanske optužbe za plan opoziva

Odbor je zahtjeve poslao članovima Trumpove porodice bivšim i sadašnjim zaposlenicima, članovima republikanske kampanje i bivšim savjetnicima u Bijeloj kući, kao i Federalnom istražnom birou – FBI-u, osoblju Bijele kuće i WikiLeaksu. prenosi Hina.

Među njima su predsjednikovi sinovi Donald Trump mlađi i Eric Trump, Trumpov zet i savjetnik Jared Kushner, financijski direktor Trumpove zaklade Allen Weisselberg, bivši ministar pravosuđa Jeff Sessions i nekadašnji savjetnik u Bijeloj kući Don McGahn.

“Vidjeli smo kakvu je štetu našim demokratskim institucijama u posljednje dvije godine nanijelo to što Kongres nije htio obaviti odgovoran nadzor”, rekao je zastupnik Jerold Nadler, koji je predsjednik Odbora postao nakon što su demokrati pobjedili na izborima 2018. godine.

“Kongres mora biti brana zloupotrebi ovlasti”, dodao je u priopćenju.

Republikanci u Kongresu optužuju demokrate da rade na planu opoziva predsjednika Trumpa kao dijelu političke strategije osvajanja Bijele kuće na izborima 2020. godine.

Odvjetnik Odbora rekao je novinarima kako je cilj te mjere sakupiti dokaze koji bi trebali usmjeriti istragu i pomoći da se odluči koje svjedoke pozvati.

Smjena neprijatelja u Ministarstvu pravosuđa

Odbor je spreman podnijeti i sudski nalog ako bude potrebno, istaknuo je.

Jedan od ciljeva Odbora je ustanoviti je li Trump zloupotrijebio ovlasti tako što je smijenio svoje neprijatelje u ministarstvu pravosuđa, poput bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeya, ili tako što je ponudio oprost ili uticao na svjedoke.

U trenutku kada ga je predsjednik smijenio, Comey je vodio istragu o mogućem uplitanju Rusije u predsjedničke izbore 2016. godine i dosluhu s Trumpovom kampanjom.

Tu je istragu poslije preuzeo posebni istražitelj Robert Mueller, koji bi u idućim sedmicama trebao okončati istragu i predati izvještaj glavnom državnom odvjetniku Williamu Barru.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku