hamburger-icon

Kliker.info

Čeka se konačna odluka: Glavni odbori SDP-a i SDA danas o koalicijama i formiranju vlasti

Čeka se konačna odluka: Glavni odbori SDP-a i SDA danas o koalicijama i formiranju vlasti

09 Februara
08:08 2019

Za danas su zakazane sjednice glavnih odbora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) na kojima će biti govora o formiranju vlasti u našoj zemlji.

Kako javlja Klix sjednica Glavnog odbora SDP-a BiH počet će u 10 sati, a kako je ranije najavljeno, ovaj stranački organ definitivno će se izjasniti o tome da li će se SDP upustiti u pregovore o formiranju vlasti sa SDA, HDZ-om i SNSD-om. 

Još ranije se pokazalo kako visoki funkcioneri u SDP-u nemaju jedinstven stav kada je riječ o odluci da li će ova stranka ostati vlast ili opozicija u naredne četiri godine. Struju koja se zalaže za ulazak u pregovore sa SDA predvodi tuzlanski ogranak SDP-a koji je na prošlogodišnjim izborima ostvario odlične rezultate. 

Na drugoj strani, sarajevski ogranak SDP-a zajedno s Našom strankom koja je sastavni dio Bosanskohercegovačkog bloka žestoko se protivi ulasku u koaliciju sa SDA. Oni smatraju da bi SDP na državnom nivou i na nivou entiteta FBiH trebao ostati opozicija. 

Današnja sjednica Glavnog odbora SDP-a će, prema svim procjenama, biti veoma turbulentna. Bivši predsjednik SDP-a i član Glavnog odbora ove stranke Zlatko Lagumdžija rekao je za Klix.ba uoči sjednice kako je SDP u teškoj krizi. 

“Sigurno ću dati svoju ocjenu onoga u čemu se trenutno nalazimo. I do sada kada sam govorio na glavnom odboru, govorio sam u smislu ozbiljne analize procesa koji se dešavaju s konkretnim prijedlozima. I sada ću naći način da dam ocjenu stanja, odnosno kako izaći iz njega, jer je SDP evidentno u teškoj krizi”, rekao nam je Lagumdžija.

Za danas je zakazana i redovna sjednica Glavnog odbora SDA na kojoj će biti razmatrana aktuelna politička situacija. Kako je najavljeno, sjednica će početi u 11:00 sati u Sarajevu, a konferencija za medije održat će se u 16:30 sati.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za Federalnu televiziju samo dva dana pred Glavni odbor izjavio je da su za SDA alternative SBB, A-SDA, PDA i SBiH ukoliko Bh. blok ostane pri tome da neće ulaziti u koaliciju s nacionalnim strankama. 

“Ja razumijem zašto nas ne voli SNSD, a nekada i HDZ. Ali zašto nas ne vole patriotske stranke, i to ovdje u Sarajevu, ne mogu da razumijem. Građanska opcija nam je potrebna, zvao sam ih. Ako izostane podrška SDP-a, onda nek se ne čude ako budemo morali prihvatiti nešto što nam se ne sviđa”, rekao je predsjednik SDA.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku