hamburger-icon

Kliker.info

ČAPLJINA: Umjesto bošnjačkih đaka danas pred školu idu roditelji

ČAPLJINA: Umjesto bošnjačkih đaka danas pred školu idu roditelji

10 Septembra
14:59 2007

Roditelji oko 170 učenika bošnjačke nacionalnosti koji pohađaju Osnovnu školu Čapljina, a koja radi po bosanskom planu i programu, donijeli su odluku da od danas (ponedjeljak) ne šalju svoju djecu u školu.
Umjesto djece, kako saznajemo, danas u 13.30 sati pred zgradu Srednje škole Čapljina, koju koristi i ova osnovna škola, doći će njihovi roditelji. To je za naš list potvrdio i predstavnik roditelja bošnjačke djece Ekrem Veledar iz Počitelja.

 

 

Roditelji tvrde da djecu neće slati na nastavu sve dok u školu ne dođu federalna ministrica obrazovanja Meliha Alić, ministar obrazovanja u Vladi HNK Esad Đelilović, načelnik Čapljine Stjepan Šutalo, općinska pročelnica za pitanje školstva Mara Bošković, kao i predstavnici OSCE-a i OHR-a, kako bi svi zajedno pokušali riješiti problem obrazovanja bošnjačke djece u Čapljini.
Također, navode, djecu će početi slati u školu tek kada se "zbog obmanjivanja roditelja i manipulacije", smijeni direktor škole Hajro Čevra i kompletan Upravni odbor te škole.
Inače, problem školovanja djece povratnika kulminirao je odlukom direktora Srednje škole Čapljina Dragana Krvavca o pomjeranju početka nastave za Osnovnu školu sa 12.45 na13.30 sati. No, roditelji krivce ne vide samo u direktoru Krvavcu.
– Upravni odbor donio je samoinicijativno Odluku u građenju osnovne škole po bosanskom planu i programu u prostorijama Đačkog doma u Čapljini, bivšem logoru HVO-a za Bošnjake, ne pitajući roditelje o mišljenju. Na Općinskom vijeću u Čapljini isti su proturili lažnu tezu da roditelji Bošnjaci žele odvojenu zgradu škole za svoju djecu, te na taj način da se napravi nacionalna škola po nacionalnom programu – kaže za "Dnevni avaz" Ekrem Veledar.

 

 

Napominje da su roditelji na početku školske godine jasno rekli da nisu za odvojene škole, za getoizaciju djece, te tražili da se pokuša učiniti sve da bošnjačka djeca zajedno sa hrvatskom idu u Osnovnu školu u Čapljini. Smatra i da su spomenuti bošnjački predstavnici tražili odvajanje škola samo da bi zadovoljili svoje lične ambicije i radna mjesta.
I pored više pokušaja, jučer nismo mogli dobiti izjavu direktora škole Hajre Čevre. Njegov mobitel bio je isključen.

 

 

 

 

 

F. VELE

 

 

 

 

 

Žele nas izolirati

 

 


– U 21. stoljeću, kada u čitavom svijetu djeca bijele, crne i žute kože, idu skupa u školu i obrazuju se, u Čapljini se zbog nečijih privatnih hirova i interesa djeca rastavljaju.
– Žele im odmah nabaciti nacionalni jaram i ne dati da normalno misle i rasuđuju, nego ih na svaki mogući način izolirati – kazao je Veledar u ime roditelja čapljinske djece.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku