hamburger-icon

Kliker.info

Bužim – grad blizanaca: U malom gradiću registrovano preko 200 blizanaca !

Bužim – grad blizanaca: U malom gradiću registrovano preko 200 blizanaca !

18 Aprila
06:12 2015

blizanci234Zvaničnici u Bužimu, gradiću na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, kazali su da bi njihov dom, trebao biti poznat kao “grad blizanaca”, zbog neuobičajeno velikog broja blizanaca.Lokalni novinar Nedžib Vučelj primjetio je ovaj fenomen kada je njegova supruga Emira rodila blizance tokom rata 1992-1995. godine.

On je kazao da je otišao komšijama da posudi nosiljku za bebe, te otkrio da su je oni već posudili trećoj porodici, koja je također dobila više djece.

– Tada sam shvatio koliko mnogo blizanaca se ovdje rađa – kazao je Vučelj.

On je dodao da je tokom rata otkrio da je u tom periodu rođeno čak 21 par blizanaca, ali vjeruje da je taj broj mnogo veći, jer su mnogi stanovnici Bužima napustili ovaj grad bježeći od borbe i siromaštva.

Koristeći Facebook stranicu “Bužim – grad blizanaca”, Vučelj je identifikovao najmanje 200 pari blizanaca.Gradski načelnik Agan Bunić podupire inicijativu vjerujući da bi to moglo pomoći da se poveća turizam u tom području koje se oslanja na berbu malina i kestena.

– Mogli bi se organizovati godišnji sastanci bužimskih blizanaca i u cijeloj zemlji, te bi to bilo prvo okupljanje takve vrste u BiH – kazao je Bunić.

Liječnici iz lokalne bolnice procjenjuju kako se može očekivati par blizanaca u jednom od 88 poroda. Međutim, medicinski zapisi koji dokazuju ukupan broj blizanaca su nepotpuni zbog ratnih sukoba, prenosi Daily Mail.Zumreta Hodžić, matičarka u ovom gradu, kaže da ima istine u Vučeljevoj teoriji.

– Sjećam se godina kada je skoro svaki razred u školi imao blizance. Također je bilo i trojki – prisjeća se Hodžić.

Kemal Dizdarević, nezaposleni otac 17-mjesečnih dječaka blizanaca kazao je da postoji historija rađanja blizanaca u njegovoj i porodici njegove supruge.– Možda će biti sportaši. Oni mogu postati bilo šta, samo ne političari – odlučan je Dizdarević.

(Kliker.info-Faktor)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku