hamburger-icon

Kliker.info

Buš dao Izraelu žuto svjetlo za napad na Iran

Buš dao Izraelu žuto svjetlo za napad na Iran

13 Jula
23:44 2008

Američki predsjednik George W. Bush dao je Izraelu "žuto svjetlo" da se priprema za vojni napad na iranska nuklearna postrojenja ako propadnu diplomatski napori da budu spriječene nuklearne ambicije Teherana, prenose u nedjelju izraelski mediji pisanje londonskog "Sunday Timesa". 

"Žuto znači – počnite s vašim pripremama, budite spremni za trenutni napad i recite nam kada ste spremni," rekao je jedan visoki zvaničnik Pentagona na koga se poziva nedjeljno izdanje konzervativnog "Timesa". 

Taj predstavnik je, međutim, dodao kako je Jerusalemu rečeno da ne može računati na vojnu pomoć Washingtona i da izraelskim zračnim snagama neće biti dozvoljeno da polijeću iz američkih baza u Iraku, niti će dobiti logističku podršku. 

Izraelski mediji prenose da je, po ocjenama tog zvaničnika, jevrejskoj državi dato da pokrene napad ako sankcije prema Iranu propadnu, usprkos protivljenju američkih generala i bez obzira na moguće ekonomske i političke posljedice takvog napada. 

"Sve zapravo zavisi od Izraela. Ova administracija neće napasti Iran. To je već odlučeno. No, predsjednik je zaista preokupiran nuklearnom prijetnjom protiv Izraela i znam kako ne vjeruje da će ga išta osim sile zaplašiti," rekao je spomenuti zvaničnik, dodavši da Izrael tek treba iznijeti Bushu vojni prijedlog. 

"Ako nema čvrstog plana, žuto nikada neće postati zeleno", rekao je isti izvor, precizirajući da su za to potrebni i nepobitni dokazi o iranskim smrtonosnim naprijateljskim namjerama. 

Prošlosedmično testiranje iranskih balističkih raketa primljeno je u Washingotnu kao provakacija, ali su i Pentagon i CIA zaključili da ne predstavlja neposrednu prijetnju od napada protiv izraelskih i američkih meta, dodaje se u izvještaju Sunday Timesa. 

Zvaničnik Pentagona je objelodanio da postoji otpor oficira koji se plaše osvete Irana. "Ljudi u unformi protive se planu napada, uglavnom zato što misle da će dovesti u opasnost naše vojnike u Iraku i Afganistanu," rekao je zvaničnik. 

Izraelski mediji podsjećaju da je pomoćnik iranskog ajatolaha Alija Hamneija prijetio u subotu da će njegova zemlja uništiti Izrael i 32 američke vojne baze u regiji u znak odmazde za svaki napad na Islamsku Republiku. 

Izrael i SAD vjeruju da je cilj razvoja iranskoga nuklearnog programa izgradnja atomske bombe, što Teheran poriče, tvrdeći da će obogaćivanje urana služiti u mirnodopske svrhe za proizvodnju energije. 

Izrael u to ne vjeruje i smatra Iran najvećom prijetnjom po svoju egzistenciju jer je predsjednik Mahmud Ahmadinejad pozvao na brisanje jevrejske države s mape svijeta. 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku