hamburger-icon

Kliker.info

Bugojno: Iz grobnice nestala župnikova lubanja

Bugojno: Iz grobnice nestala župnikova lubanja

13 Juna
14:56 2008

U bugojanskom mjestu Kandija oskrnavljena je grobnica u kojoj su pokopana dva župnika i iz koje nestala jedna lubanja. Taj je slučaj policiji prijavio župnik Ilija Miškić (56), koji je naveo kako su nepoznati pomaknuli tešku betonsku ploču grobnice predviđene za župnike, koja se nalazi ispred ulaznih vrata kapelice u tome naselju.

 

 

 

Policija je potvrdila da su kovčezi s posmrtnim ostacima dvojice župnika, Ive Rajića i Andrije Jurčevića, otvoreni, kosti razbacane izvan grobnice, te da nedostaje jedna lubanja.

 

 

 

Kako doznajemo, u istragu su su se uključili i istražitelji Ministarstva unutarnjih poslova Srednjobosanske županije. Po riječima fra Ilije Miškića, njegov odnedavno pokojni prethodnik Miodrag Mišković, župnik i dekan, 1998. godine sakupio je kosti fra Rajića i vel. Juričevića, koji su pokopani još 1951. i 1898. godine, i stavio ih u dva dječja lijesa. Onda ih je prenio u zajedničku grobnicu kod kapele.

 

 

 

Budući da je on sa još četiri radnika odlučio renovirati tu kapelu, primijetili su da poklopac zajedničke grobnice nije uklopljen, nego je nakoso postavljen. Tako su ga podigli i onda su uočili da su kosti izmiješane, pa su u jednom od dječjih lijesova ondje gdje trabaju biti donji dijelovi tijela bili gornji… A u drugom dječjem lijesu nije bilo jedne lubanje.

 

 

 

– Iz ovog kraja su protjerani svi Hrvati, čija je imovina potom uništena. Tek 1998. godine dogodili su se djelomični povratak i obnova.
Isto je završila i crkvena imovina. Minirana je i spaljena, a bilo je i deset tisuća knjiga.

 

 

 

To je učinjeno iz mržnje. Te godine, dan nakon Sv. Ilije, 21. srpnja, skinuto je i odneseno jedino preostalo crkveno zvono. Ovo je sramotno – zaključuje župnik fra Ilija Miškić.

(vecernji.hr)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku