hamburger-icon

Kliker.info

Bugari definitivno preuzimaju Fabriku duhana Mostar

Bugari definitivno preuzimaju Fabriku duhana Mostar

19 Juna
16:39 2008

Direktor Agencije za privatizaciju  FBiH Enes Ganić i Marin Ivanov Lazarov, opunomoćenik firme «Pazardžik-BT» iz Bugarske parafirali  su jučer u Sarajevu ugovor o kupoprodaji 67 posto   Fabrike duhana Mostar. No, ugovor formalno još uvijek nije stupio na snagu. Kako je za «Avaz» izjavio direktor AFP Enes Ganić  ovaj ugovor smatrat će se zaključenim i punovažnim tek ukoliko u roku od 15 dana kupac iz Bugarske uplati ugovorenu cijenu za FDM od 200.000 KM i dostavi  bankovnu garanciju za  ugovorene investicije.

– Kupac se obavezao da će u FDM investitrati sedam miliona KM i to  u periodu od tri godine, pa će biti potrebno da Agenciji dostavi garancije za 25 posto iznosa kojeg planira uložiti.  Kada to dostave ugovor će biti zaključen i tek stupa na snagu. Kako sada stvari stoje, radi se o ozbiljnom kupcu i oni su najavili da će već tokom iduće sedmice dostaviti potrebne garancije – rekao je Ganić. Kada ugovor stupi na snagu Agencija će «Pazardžiku» izdati odgovarajuće rješenje na osnovu kojeg će moći održati sjednicu skupštine FDM-a i izabrati upravu i nadzorni odbor preduzeća, obaviti registraciju i započeti poslovanje.

Ganić je istakao da će  30 dana od zaključenja ugovora «Pazardžik»  radnicima FDM-a isplatiti 580 hiljada KM na ime zaostalih neto plata.

U prvoj godini planirane su investicije  «Pazardžika» iznose  3,5 miliona KM.  Kupac se obavezao da će preuzeti 122 stalno zaposlena radnika FDM. Vjeruje se da bi proizvodnja Fabrike duhana Mostar, nakon što je bila obustavljena mjesecima, mogla početi u julu ove godine. To je velika nada radnicima nekadašnjeg giganta da će njihovo preduzeće opstati.  

Faruk Vele (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku