hamburger-icon

Kliker.info

“Brown” slučaj podijelio Ameriku : Porota odlučila da nema optužnice protiv policajca Wilsona (Video)

“Brown” slučaj podijelio Ameriku : Porota odlučila da nema optužnice protiv policajca Wilsona (Video)

25 Novembra
05:39 2014

BrownWilson12Nakon  razmatranja dokaza i svjedočenja, velika porota u američkoj saveznoj državi Missouri  odlučila je da ne podigne optužnicu protiv Derrena Wilsona, bijelog policajca, koji je usmrtio nenaoružanog afroameričkog tinejdžera Michaela Browna , prije skoro četiri mjeseca u predgrađu Sent Luisa Fergusonu.”Poslije iscrpne analize dokaza porota je odlučila da nema osnova za podizanje optužnice protiv Wilsona”, rekao je Robert McCulloch, okružni tužilac Sent Luisa, obraćajući se iz sudnice u Claitonu , administrativnom centru tog okruga.

Ubrzo nakon  konferencije za novinare okružnog tužioca, napeta atmosfera na ulicama Fergusona, gdje je 18-godišnji Brown  ubijen, prerasla je u nasilje, a došlo je i  do sukoba demonstranata i policije. I dok su učesnici protesta krenuli da prave nerede, uništavaju automobile  i gađaju policiju kamenjem i flašama, organi reda  su uzvratili suzavcem i saopštili da će svako ko se nađe na ulici biti uhapšen.

Tužilac McCulloch je u svom izvještaju  istakao  da je porota čula više od 70 sati svjedočenja i analizirala veliku količinu dokaza i dodao da će sav materijal biti  objavljen. On je  takođe je izrazio saučešće porodici ubijenog Browna , koja je svih ovih dana pozivala demonstrante da održe mirne proteste. Tužilac je je svoje obraćanje zaključio da se pridružuje porodici, sveštenicima i svima ostalima u pozivima “da nastave s demonstracijama i diskusijom… ali na konstruktivan način”.

U sličnom tonu  bilo je i vanredno obraćanje predsjednika SAD Baracka Obama koji je , obraćajući se naciji  iz Bijele kuće,  poručio   da su događaji u Fergusonu pokazali da postoji problem, a potom je izrazio nadu da će ovi nemili doghađaji dovesti do šire rasprave o  rasnom pitanju u SAD. Upozorio je međutim da  pojedinci mogu  pomenuti problem iskoristiti  kao izgovor za nasilničko ponašanje zbog čega je pozvao lokalne lidere da takvo ponašan  spriječe.

Prvo i najvažnije mi smo nacija izgrađena na vladavini prava, tako da moramo prihvatiti odluku porote“, istakao jer Obama. “Postoje Amerikanaca koji se slažu s tim, a tu su i Amerikanci, koji su duboko razočarani To je razumljiva reakcija. Pridružujem se roditeljima Michaela Browna  koji su zatražili od svih učesnika u protestima da to urade na miran način.Mi treba da  ispoštujemo  njihovu  želju“, istakao je na kraju predsjednik SAD Barack Obama . (Kliker.info-agencije)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku