hamburger-icon

Kliker.info

Brojna etička pitanja : Naučnici iz Kalifornije stvorili hibrid ovce i čovjeka

Brojna etička pitanja : Naučnici iz Kalifornije stvorili hibrid ovce i čovjeka

19 Februara
07:04 2018

Godinu dana nakon što je saopštena vijest o stvaranju hibrida svinje i čovjeka, naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji uspeli su u laboratorijskim uslovima da uzgoje hibrid čovjeka i ovce, prenosi Guardian .

Ovaj put su u ovčiji embrion ubačene ljudske ćelike, sa ciljem da se u budućnosti omogući uzgajanje organa i tkiva za transplantaciju u životinjama.

“Čak i oni organi kod kojih je prisutno najveće poklapanje, poput organa jednojajčanih blizanaca, brzo propadaju jer ih imunološki sistem primaoca neprestano odbacuje”, izjavio je doktor Pablo Ross, vodeći naučnik istraživanja.

“Himere”, kako se naziva ova vrsta organizama, takođe bi mogle da budu korištene za testiranje lijekova jer bi na njih reagovale na isti način na koji reaguju i ljudi.

Ross je rekao za britanski Telegraff da ovi embrioni, koji su se razvijali u tijelu ovce tri sedmice prije nego što su uništeni, imaju više prednosti u odnosu na svinjske, uključujući lakšu proizvodnju putem vanteljesne oplodnje.

Ross ističe da se, uprkos ovom uspjehu, pred naučnicima nalazi dug put.

“Na 10.000 ovčijih ćelija, embrion je sadržao samo jednu ljudsku. Potrebno je da odnos bude najmanje 100:1 da bi se ova metoda smatrala uspješnom”, rekao je.

Tu su takođe i brojna etička pitanja.

“Ako ljudske ćelije dospiju u mozak životinje, i njena inteligencija počne da se mijenja, nipošto ne bi trebalo da nastavimo ovaj eksperiment”, objasnio je.

Ipak, njegov kolega doktor Hiro Nakauchi  kaže da postoje male vjerovatnoće za takav scenario.

“Udio ljudskih ćelija u embrionu je vrlo mali. Nije kao da pravimo svinju sa ljudskim licem ili ljudskim mozgom”, rekao je.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na ovogodišnjem sastanku Američkog društva za naučni napredak u Teksasu.

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku