hamburger-icon

Kliker.info

Brčko : Dragan Pajić novi gradonačelnik, Mirsad Đapo predsjednik Skupštine

Brčko : Dragan Pajić novi gradonačelnik, Mirsad Đapo predsjednik Skupštine

11 Februara
21:54 2009

Gradonačelnik Brčko distrikta od juče je Dragan Pajić, poslanik SNSD-a, a predsjednik Skupštine ovog distrikta je Mirsad Đapo, poslanik SDP-a.Tako su u petom pokušaju izbora čelnih funkcionera lokalne vlasti odlučili poslanici devet političkih partija koje su osvojile mandate u novom sazivu Skupštine distrikta.Pajić, inače jedini kandidat za gradonačelnika, poslije kratkog ekspozea o programu rada dobio je podršku 23 poslanika, a od glasanja se suzdržalo svih osam poslanika SDP-a. Njegov zamjenik će u naredne četiri godine biti poslanik HDZ-a Anto Domić.

Nakon što u prvom krugu nijedan od dvojice predloženih kandidata, Mirsad Đapo iz SDP-a i Ivan Krndelj iz koalicije hrvatskih stranaka na čelu s HSS-om, nije dobili potrebnu tropetinsku većinu za mjesto prvog čovjeka u Skupštini, glasano je drugi put. Prebrojavanjem ruku u drugom krugu, od 29 prisutnih poslanika, pošto su dvije od četiri klupe rezervisane za SNSD ostale prazne, Đapo je dobio podršku 16 poslanika. Šestorica poslanika iz SDS-a su bila protiv, dok je sedam poslanika iskoristilo pravo na suzdržanost.Od 11 prisutnih poslanika srpskog naroda nijedan nije podržao Đapin izbor na ovu funkciju.Krndelj je podršku dobio od 12 poslanika, 17 se suzdržalo od glasanja, a protiv nije glasao niko.

Miodrag Bogičević, predsjedavajući ove sjednice, i službeno je potvrdio izbor Đape za predsjednika, a Krndelja za potpredsjednika Skupštine distrikta."Vjerujem da ćemo, i pored svih problema koji su prisutni i koji su na neki način obilježili konstituisanje vlasti, ipak uspjeti da dođemo do konsenzusa na najvećem broju vrlo krupnih pitanja koja su pred nama. Prije svega, mislim na status distrikta u ustavnim promjenama, ali i brojna druga pitanja od interesa za sve građane", kazao je Đapo nakon izbora za predsjednika.Smatra da su "SDP i on, kao partija i pojedinac, zaslužili da učestvuju u vlasti i dobiju neku od čelnih funkcija".Pajić je odmah nakon izbora položio zakletvu i potpisao svečanu izjavu, a uz zahvalnost za podršku naglasio je da je optimista u pogledu funkcionisanja koncentracione vlade, koju će voditi u naredne četiri godine."Činjenica da sam dobio glasove podrške iz reda sva tri naroda me obavezuje da predano i dosljedno obavljam dužnost gradonačelnika svih građana", kazao je Pajić. ..Tako je, nakon gotovo stotinu dana od zvanično potvrđenih izbornih rezultata, Brčko dobilo čelnike nove vlasti. Slijedi formiranje vlade po reciprocitetu osvojenih poslaničkih mjesta.

Dva puta dizali ruku            Poslanici su imali pravo da se izjasne dizanjem ruke za oba kandidata za predsjednika Skupštine. To pravo su iskoristila dvojica poslanika iz HDZ-a, koji su prvo podržali Mirsada Đapu, a zatim i Ivana Krndelja. Neki od prisutnih su komentarisali da to otvara raspravu o izmjenama takvih odredbi Statuta distrikta i Poslovnika o radu Skupštine.  (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku