hamburger-icon

Kliker.info

Bratunac : Zbog ratnog zločina uhapšeni Mirko Todorović i Miloš Radić

Bratunac : Zbog ratnog zločina uhapšeni Mirko Todorović i Miloš Radić

24 Maja
12:44 2007

Pripadnici SIPA-e jučer ujutro su u Bratuncu uhapsili Mirka Todorovića i Miloša Radića, oba iz Bratunca, pod sumnjom da su počinili krivično djelo ratnog zločina nad bošnjačkim civilima u maju 1992. godine. Prema saznanjima "Dnevnog avaza", Todorović i Radić terete se za hapšenje, mučenje i strijeljanje grupe civila 20. i 21. maja 1992. u naselju Borkovac, koje se nalazi na ulazu u Bratunac. – U kući Fadila Sulejmanovića sakrilo se četrnaestero Bošnjaka iz Borkovca, među kojima i moja kćerka Hamedina (23), studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu, i sin Amer (18).Nakon što ih je pronašao komšija Neđo, pozvao je Mirka, koji je došao s grupom svojih jataka, opkolili su kuću, a potom su njih četrnaestero poveli prema parkingu preduzeća "Vihor". Tukli su ih i negdje s pola puta vratili prema potoku koji se nalazi u neposrednoj blizini naših kuća i tu ih strijeljali – ispričao nam je jučer Hamed Ramić, otac ubijene Hamedine.Hamedinu su, prema pričanju svjedoka, odvojili iz grupe i vratili u kuću Sulejmanovića, gdje su je silovali. Kasnije su je doveli u potok, gdje su ovi bili već strijeljani, a jedan od četnika naredio joj je najprije da gleda u mrtve, a potom joj pucao u glavu.Strijeljanje je preživjelo nekoliko Bošnjaka, među kojima i Amer Ramić, brat ubijene Hamedine. Amer je, s ostalim preživjelima, nakon strijeljanja ležao pod mrtvim tijelima ubijenih, odakle su se tokom naredne noći svi uspjeli izvući u obližnju šumu, a potom probiti prema Srebrenici. Grobnica u kojoj su pronađena tijela strijeljanih u Borkovcu ekshumirana je 29. aprila 2004. godine.( kliker.info/avaz)

 

Izvršioci zločina u Borkovcu, prema tvrdnjama svjedoka, odavno su poznati. Preživjeli svjedoci također se sjećaju trenutaka strijeljanja koje je pratila masovna histerija srpskih stanovnika koji su se već bili uselili u bošnjačke kuće i koji su strijeljanje posmatrali s balkona i prozora bošnjačkih kuća uz bučnu muziku i podvriskivanje.

Potvrda Tužilaštva BiH

– Prema nalogu tužitelja Tima 6 Tužiteljstva BiH, zbog kaznenog djela ratnog zločina, pripadnici SIPA-e u Bratuncu su lišili slobode Mirka T. i Miloša R. iz Bratunca, koji su u toku dana saslušani. O tome da li će i koliko biti zadržani u pritvoru, za sada nema informacija – kazao nam je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku