hamburger-icon

Kliker.info

Branković: Spreman sam podnijeti ostavku!

Branković: Spreman sam podnijeti ostavku!

25 Juna
19:51 2008

Federalni premijer Nedžad Branković kazao je danas radnicima okupljenim na mirnim protestima ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu da se neće morati okupljati u septembru radi ispunjenja njihovih zahtjeva, jer će on podnijeti ostavku ukoliko dotad njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

On je nezadovoljnim radnicima iz cijele Federacije BiH ( bilo ih je od 6.000 do 8.000) naglasio da danas nije otišao na sjednicu Vlade Federacije BiH u Mostar zbog toga što je htio čuti  njihove zahtjeve.

Branković je naglasio da je Vlada FBiH realizirala dio obaveza iz tih zahtjeva. Kazao  je da zahtjev za povezivanje staža nije izvršen jer prema evidenciji Vlade Federacije ima oko 8.000 ljudi koji su zbog stečaja, likvidacije, rekonstruriranja i privatizacije preduzeća ostali bez posla, a prema evidenciji Sindikata takvih je oko 20.000 hiljada.

Za zahtjev koji se odnosi na Zakon o reviziji privatizacije premijer Branković je kazao da je Vlada Federacije BiH izradila prijedlog zakona o reviziji privatizacije, ali da taj zakon  nije  prihvatio  Parlament.

Prema Poslovniku o radu Parlamenta, Vlada FBiH nije bila u mogućnosti da šest mjeseci nakon što je pao zakon, zakon o istoj materiji uputi u parlamentarnu proceduru.

Istaknuo je da u julu ističe tih šest mjeseci te da će Vlada FBiH uputiti novi Prijedlog zakona u parlamentarnu proceduru.

Federalni premijer je naglasio da je Vlada FBiH u protekom periodu izdvojila 117 miliona KM za poticaj privredi.

Nakon obraćanja federalnog premijera radnici su se polako počeli razilaziti.

Skupu se obratio i predsjednik Sindikata metalaca BiH Ismet Bajramović koji je kazao da predstavnici granskih sindikata smatraju da je rok od tri mjeseca za ispunjenje njihovih zahtjeva realan zbog godišnjih odmora.

Međutim, skup nije bio zadovoljan i zatražio je smjenu kompletne Vlade ukoliko za mjesec dana ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Bajramović je potom kazao da će danas biti održan sastanak sindikalnih organizacija na kojem će biti određeni daljnji potezi.

Među radnicima okupljenim na mirnim protestima ispred zgrade Vlade FBiH pojavio se i potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo koji im je pružio moralnu podršku.

(Kliker.info/Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku