hamburger-icon

Kliker.info

Branković : Neka Tihić odgovori kako je kupio stan u Sarajevu

Branković : Neka Tihić odgovori kako je kupio stan u Sarajevu

02 Maja
16:08 2009

Dan nakon burne sjednice Predsjedništva SDA, na kojoj je provedena rasprava da li aktuelni premijer FBiH treba ili ne podnijeti ostavku nakon što je Tužilaštvo u Sarajevu podnijelo optužnicu u slučaju kupovine stana, Nedžad Branković u razgovoru za naš list odlučio je progovoriti o svom sukobu sa predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem.
Poslije sjednice Predsjedništva SDA pojavili su se različiti komentari i tumačenja rasprave, ali i zaključaka da li trebate podnijeti ostavku. Kako Vi tumačite dešavanja na sjednici Predsjedništva SDA?
– Primijetio sam da ima različitih informacija o toj raspravi. Predsjednik Sulejman Tihić je inicirao da se to pitanje uvrsti u dnevni red i povodom toga se otvorila rasprava. Njegova teza da članovi stranke koji imaju potvrđenu optužnicu ne mogu biti kandidati na bilo kojoj poziciji u vlasti je recidiv unutarnjeg sistema SDA koji je proizveden onih godina kada se trebalo riješiti Edhema Bičakčića, Hasana Čengića, Šemsudina Mehmedovića i drugih takvih kandidata koji nisu u tom trenutku odgovarali stranci. Ako sada pogledamo, faktički nema osobe koja nema krivične prijave i taj raniji stav sada više ne služi kao mjerilo moralne podobnosti, već kao instrument za unutrašnje političke utakmice i sve ono što eliminira neistomišljenike u stranci uoči kongresa i izbora novog predsjednika SDA.
Gospodin Tihić se poziva na Statut SDA. Da li u Statutu zaista piše ili ne da osobe protiv kojih je podignuta optužnica trebaju napustiti aktuelnu funkciju?
– Nisam vidio da li piše u Statutu, ali ja sam dugo u organima stranke i vidim da je uz taj patent uveden i novi pojam, odnosno, termin moralne podobnosti i kredibiliteta osobe. Dobro je što je gospodin Tihić pokrenuo tu tezu jer ako je u SDA pitanje moralnog kredibiliteta postalo ustvari pitanje kako je ko riješio stambeni problem, a pošto se za mene sve zna, predlažem da se svima na isti način provjeri taj moralni kredibilitet, upravo počev od predsjednika Tihića. Neka Tihić odgovori kako i čijim novcem je riješio svoja stambena pitanja u Sarajevu.
Pošto, očito, znate kako je on to riješio, hoćete li pojasniti ko je i na koji način pomagao Tihiću?
– Ne želim prejudicirati odgovor, na kraju krajeva on je javna tajna i postoje računi. Pošto je rješavanje stambenog pitanja sada dovedeno u novu normu kada vam neko kaže u stranci jeste li moralni ili ne, neka nam prvi čovjek onda prezentira kako je on to riješio.
Da li rezultat glasanja o pitanju Vaše ostavke na Predsjedništvu SDA tumačite kao prvi Tihićev poraz unutar stranke?

– Očigledno je da se formiranje nove svijesti u SDA dešava jer je kod glasanja bilo osam glasova za Tihićev prijedlog, a šest protiv i dva uzdržana. Dakle, tačka bez natpolovične većine glasova ne treba ni ući u dnevni red. No, nažalost, SDA je mnogima postala poluga za komercijalu i karijeru.
I politički neupućenim je jasno da Vi niste među onima koji podržavaju Tihićevu kandidaturu za predsjednika SDA. Je li to uzrok vaših sve većih razmirica?
– Trenutno sam u Predsjedništvu SDA osoba sa najdužim stažem i znam gospodina Tihića u prvom i drugom mandatu. Pošto je on odavno prešao jednu granicu normalne komunikacije, moram istaći da Tihić u prvom i drugom mandatu na čelu SDA nije ista osoba. Da se radi o Tihiću iz prvog mandata, imao bih dilemu trebaju li nam promjene u SDA, no nakon drugog mandata, kada sagledam do čega smo došli kao stranka, da je sve manje iskrenosti među ljudima, da je sve manje dijaloga, a da je podmetanje način komunikacije, ja nemam dilema.
Da li ste i Vi pobornik teze da će bilo kakva saradnja sa SDP-om biti pogubna za SDA ?
SDA mora definirati svoje mjesto i prezentirati biračima da smo stranka centra, s jasnim bosanskim identitetom, otvorena za sve etničke grupe. Komunikacija sa SDP-om zbunjuje birače i članove i moramo se upitati šta za opće izbore, s kojom politikom možemo imati koalicionu većinu. SDP ne može biti koalicioni partner, jer ta stranka ima cilj da bude bazna stranka većine, a to ne mogu biti i SDP i SDA. SDP želi naše, a ne mjesto Stranke za BiH, u koalicionim odnosima.
Da razjasnimo. Hoće li Predsjedništvo SDA opet za sedam ili 15 dana raspravljati o potrebi da date ostavku?
Pretpostavljam da će do održavanja Kongresa SDA biti pokušaja da se o tome raspravlja. Što se mene lično tiče, najmanje što sam očekivao od Tihića i njegovih poslušnika je da mi dodatno otežavaju poziciju i traže da se faktički o krivici izjašnjavam i prije formalnog izjašnjenja na sudu. To bi bilo kao da priznajem krivicu. Jasno sam poručio da, ako treba, i zastupnici SDA u Parlamentu tajnim glasanjem iskažu svoju volju.
Je li istina da ste se posvađali s Adnanom Terzićem, jednim od potpredsjednika SDA, također kandidatom za budućeg predsjednika stranke?
– Gospodin Terzić je zanimljiva ličnost u SDA. Tačno je da smo imali oštriji dijalog na temu vođenja ekonomske politike FBiH, no, nažalost, on mi ne može biti kompetentan sagovornik na tu temu.      Adi Hadžiarapović (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku