hamburger-icon

Kliker.info

Božo Ljubić: Rješenje za BiH su tri federalne jedinice

Božo Ljubić: Rješenje za BiH su tri federalne jedinice

09 Novembra
03:46 2007

Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, kaže da su tri federalne jedinice jedno od rješenja za održivu BiH, koja bi bila po mjeri sva tri naroda. Smatra da je tri federalne jedinice potrebno napraviti na načelima koja će osigurati suverenost BiH u međunarodno priznatim granicama i osigurati prava za druga dva konstitutivna naroda.

 NN: Najavili ste da ćete na prvom saboru, 10. novembra u Mostaru, ponuditi svoje viđenje rješenja krize u BiH i članstvu dati smjernice za djelovanje u sljedeće četiri godine. Koje su to smjernice?

LJUBIĆ: Izlaz iz krize je ući bez kalkulacija u ključne reforme policije i Ustava, kao i reformu Javnog televizijskog servisa i poreskog sustava. Pitanje broj jedan je reforma Ustava i planiramo ući u razradu platforme iz Kreševske deklaracije, ali to ne znači novi ustav, već razradu koncepta. Mora se hitno pristupiti korjenitom preuređenju ove države, koja će biti prihvatljiva za sva tri njena naroda, jer ona to sada nije i ovakva ne može opstati. Znači, pitanje svih pitanja je Ustav, jer je BiH utemeljena na način kako je to predviđeno Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma. Ustav se mora mijenjati tako da bude pravedan i funkcionalan, te da prava konstitutivnih naroda riješi na jednak način i izbalansira prava kolektiviteta konstitutivnih naroda i individualna građanska prava na način kako je to riješeno u funkcionalnim multietničkim državama u Evropi.

NN: Da li se kroz reformu Ustava otvara pitanje trećeg entiteta?

LJUBIĆ: Opcija od tri federalne jedinice je moguća opcija za BiH. Ali, tri federalne jedinice potrebno je napraviti na načelima koja će jamčiti suverenost BiH u međunarodno priznatim granicama i jamčiti prava za druga dva konstitutivna naroda. Sve tri federalne jedinice treba da osiguraju prava konstitutivnim narodima. BiH je nefunkcionalna država i u ovom trenutku nema ni približnog stava kakva bi ona trebalo da bude, što nije bitno drugačije u odnosu na 1992. godinu. BiH je već dugo paralizovana, a posljednje odluke visokog predstavnika su pokušaj rješavanja duboke političke krize i podjela u BiH.

NN: Predstavnici RS su protiv Lajčakove odluke, jer se omogućava preglasavanje predstavnika jednog naroda ili jednog entiteta. Kako predstavnici hrvatskog naroda gledaju na ovu odluku, s obzirom na to da su imali iskustva s preglasavanjem?

LJUBIĆ: Ne bojimo se preglasavanja, niti Lajčakovih mjera. Ako iko treba da se boji preglasavanja to su Hrvati, ali i pored toga smatramo da su mjere Miroslava Lajčaka jedini način za funkcionisanje institucija BiH. Hrvati su bili preglasavani, mi smo ti koji nemaju kontrolni paket entitetske većine u parlamentu BiH, ali nemamo ni kontrolni paket u Vladi FBiH, i pored svega opet funkcioniramo. Krajnje je vrijeme da mirno sagledamo gdje smo i pogledamo oko sebe, a to znači da je Hrvatska najdalje za dvije godine u EU, da je Srbija parafirala sporazum, i da ga je Crna Gora potpisala, a BiH je još na zapećku zbivanja. Srpski predstavnici imaju bojazan od Lajčakovih mjera, ali i mi bismo to mogli kada bismo tražili negativne elemente po Hrvate. Svođenje principa ide do apsurda da jedan narod ili entitet bude preglasan. Lajčakove mjere su početak jednog procesa, i siguran sam da bi on spriječio svaki pokušaj majorizacije bilo kojeg naroda u BiH.

NN: Gdje vidite izlaz iz krize i da li je moguće da BiH parafira Sporazum o stabilizaciji sa EU?

LJUBIĆ: Iz krize je moguće izaći, ali je potrebno, fudbalski rečeno, spustiti loptu na zemlju i pogledati oko sebe realnost s kojom se BiH suočava i opasnosti koje može donijeti ova kriza. Mjere visokog predstavnika treba iskoristiti da bi ubrzali donošenje potrebnih zakona i reformi za funkcioniranje države i proces priključenja EU. Kao predstavnik hrvatskih stranaka nisam sretan s ovim mjerama i kada bih tražio opasnost za Hrvate mogao bih je naći, kao kada je u pitanju nacionalni veto. Ali, mislim da ono što nam treba, i što Lajčakove mjere pružaju, daleko nadmašuje strahove od mogućih opasnosti. Mjere koje je nametnuo visoki predstavnik imaju više pozitivnog nego negativnog za sve narode. Lajčakove mjere nude deblokadu rada institucija i volio bih da otklonimo od sebe paranoje koje postoje i u tim mjerama ne tražimo samo negativne elemente. Ponuđena nam je mogućnost da potpišemo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i to je reforma policije. Po meni, policija nije najveći problem u državi. Policija bolje funkcionira nego drugi sektori. Ali, ako je to uvjet EU i ako to nama koristi na unutrašnjem planu, treba da provedemo tu reformu.

NN: Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, podnio je ostavku, ali je Predsjedništvo BiH još nije razmatralo. Kako gledate na ovaj potez predsjedavajućeg?

LJUBIĆ: Ne bih se upuštao u osobne poteze dužnosnika, ali je jasno da Lajčakove mjere nisu prouzrokovale krizu i da su one pokušaj rješavanja krize. Najbolje rješenje je povlačenje Špirićeve ostavke, jer svaka druga varijanta nas uvodi u neizvjesnost sa nesagledivim posljedicama.

NN: Pojedini analitičari povezuju krizu u BiH sa donošenjem odluke o Kosovu. Vidite li Vi vezu između ove dvije stvari?

LJUBIĆ: Kosovo ima utjecaja na zbivanja u BiH, ali bi se prema tome trebalo racionalno odnositi i ne dozvoliti da to izazove potrese u BiH. Veza Kosova s krizom u BiH psihološki senzibilira pripadnike jednog naroda u BiH, srpskog naroda.

NN: Ko je po Vama favorit na izborima u Hrvatskoj?

LJUBIĆ: Vjerujem u pobjedu HDZ-a Ive Sanadera, jer je Hrvatska napravila prodore i na unutrašnjem i međunarodnom planu. Ta politika zaslužuje da i dalje bude na sceni, jer se pokazala kao stabilizirajući faktor u regiji. Interes Hrvata u BiH je da Sanaderova politika ostane na sceni.

NN: Da li je izjava Stjepana Mesića, predsjednika Republike Hrvatske, da čelnici RS priželjkuju raspad BiH predstavlja miješanje u unutrašnje odnose u BiH?

LJUBIĆ: Iako naši susjedi imaju potrebu da s pažnjom prate zbivanja u BiH, ne komentiram izjave ni Koštunice, ni Mesića. Posljedice tih izjava nisu takvog karaktera da bismo se u vezi s njima

trebali brinuti.

NN: Da li je moguće ujedinjenje dva HDZ-a u BiH?

LJUBIĆ: Ništa nije nemoguće, pa ni ujedinjenje dva HDZ-a u BiH, ali u ovom momentu naglasak je na suradnji na strateškim pitanjima. Razlike između dva HDZ su još značajne i smatramo da nam treba konstruktivna saradnja u vezi s glavnim političkim pitanjima, a ostale stvari treba da ostavimo za kasnije. Život stranke je evolutivan proces.   V.Popović (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku