hamburger-icon

Kliker.info

Božo Ljubić, ministar prometa i komunikacija: Država mora dobiti svoje nadležnosti u gradnji cesta

Božo Ljubić, ministar prometa i komunikacija: Država mora dobiti svoje nadležnosti u gradnji cesta

04 Jula
11:51 2007

Ministar prometa i komunikacija BiH Božo Ljubić u intervjuu za "Dnevni avaz" ističe da je ključna stvar za nastavak procesa izgradnje autoputa na koridoru 5C usvajanje državnog zakona o cestama koji je Ministarstvo pripremilo i uputilo u proceduru. Ljubić govori i o stavu Predsjedništva BiH u vezi s gradnjom mosta kopno – Pelješac u Hrvatskoj.- Nadam se da će se to pitanje što prije opet naći na dnevnom redu Vijeća ministara. U zaključcima koje sam ja ponudio Vijeću još ranije, a koji nisu usvojeni, bio je i stav da se Hrvatskoj poruči da se ne mogu poduzmati nikakvi jednostrani akti prije nego što se usaglase dvije zemlje o protokolu po kojem će raditi – navodi Ljubić

Koje su aktivnosti u toku kada je u pitanju izgradnja autoputa na koridoru 5C?

– Napravljena je lista od 15 kompanija koje su prošle pretkvalifikaciju za izradu glavnog projekta za tri dionice koje su u Studiji izvodljivosti navedene kao prioritetne. I to u dijelu koridora sjeverno od Sarajeva. Sada je u toku priprema tenderske dokumentacije za glavni projekt, nakon čega očekujemo da konačno do kraja godine potpišemo ugovor s firmom koja pobijedi na tenderu. Javile su se kompanije iz cijelog svijeta, ali ne mogu sada reći o kojim kompanijama je riječ.

Šta je s najavljenim planom koordiniranih aktivnosti na izgradnji autoputa s entitetskim ministarstvima prometa i komunikacija. On je najavljen na sastanku koji ste imali s ministrima Nedeljkom Čubrilovićem i Nailom Šećkanovićem?

– Dogovorili smo se da ćemo napraviti širi sastanak s entitetskim premijerima i ja sam takav sastanak već bio zakazao, ali nekoliko ključnih učesnika iz RS nije tog dana moglo prisustvovati, pa je otkazan. Mi ćemo, naravno, u razumnom periodu ponovo pokušati zakazati sastanak, iako ne smatram da je to nužno. Možemo komunicirati na drugi način. Taj cijeli projekt u ovom momentu, koliko god je bitno ovo što je do sada urađeno, ovisi o državnom zakonu o cestama koji je u proceduri Vijeća ministara.

Šta su ključne značajke tog zakona?

– Najvažnije je to što će tim zakonom biti regulirana kompletna problematika javnih cesta na nivou države. Da se jasno locira nadležnost pojedinih nivoa vlasti za kategorije cesta. Naravno, cilj je da država dobije nadležnosti koje joj pripadaju u svakoj državi.

Predviđa li taj zakon osnivanje državne agencije ili direkcije za autoceste?

– U svakom slučaju neka vrsta takvog tijela se predviđa. Ali, ne bih htio da se o tome u medijima govori prije nego što informaciju dobiju članovi Vijeća ministara. Očekujem da će se zakon naći na dnevnom redu prije godišnjih odmora.

Da se vratimo mostu kopno – Pelješac. Kako Vi vidite stav Predsjedništva da prije dozvole za gradnju mosta mora biti riješeno pitanje granice na moru između BiH i Hrvatske?

– Ovaj stav treba s maksimalnim uvažavanjem tretirati, ali nije se tu ništa radikalno novo desilo. Hrvatska je već ranije stavila kamen-temeljac i radila čak i određene zemljane radove. Mi smo, inače, kompletnu informaciju o svemu što se događalo već ranije dostavili Vijeću ministara i nadam se da će se ona ponovo aktuelizirati. Međutim, vezivanjem ovog pitanja s pitanjem granice prevazilazi nadležnosti mog ministarstva, ali ne i Vijeća ministara. Tu bi se onda trebala uključiti Državna komisija za granice. Da sam ja na mjestu Špirića, i njih nih uključio u to, jer su tamo stručnjaci za to pitanje. Oni bi trebali reći da li je granica relevantna za most.  Tarik Lazović (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku