hamburger-icon

Kliker.info

Božo Ljubić : Ovako uređena država ne može postati samoodrživa

Božo Ljubić : Ovako uređena država ne može postati samoodrživa

01 Marta
02:33 2008

Budućnost BiH s trenutnom ustavnom strukturom je vrlo upitna, tvrdi Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, u razgovoru za "Nezavisne". Smatra kako BiH podijeljena na dva entiteta i s tri konstitutivna naroda jednostavno nikad ne može profunkcionirati.

NN: Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH u svojim je zaključcima jasno kazao da je BiH uređena sukladno Dejtonu neupitna. Jesu li time zatvorena vrata ustavnim promjenama u BiH?

LJUBIĆ: Prije nego direktno odgovorim na vaše pitanje želim nešto razjasniti. Zaključci Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH su odraz trenutnog stanja u zemlji. Za mene su oni očekivani i nimalo iznenađujući. Brine me činjenica da u ovim zaključcima jači naglasak nije stavljen na procesu ustavne reforme. Jasno sam kazao članovima Upravnog odbora PIC-a da je evropska budućnost BiH sa ovakvom ustavnom strukturom vrlo neizvjesna. Usudio bih se reći i da je njena budućnost uopće vrlo neizvjesna ukoliko ne pristupimo temeljitoj izmjeni ustavne strukture zemlje.

NN: Zašto je budućnost BiH upitna ako ne dođe do promjene Ustava?

LJUBIĆ: Mislim da to ne moram posebno pojašnjavati. BiH ne može funkcionirati kao normalna i efikasna država s ovim ustavnim uređenjem. Mislim da su posebno Hrvati zakinuti trenutnim ustavnim ustrojem zemlje. Dakle, država ne može funkcionirati bez pomoći i mentorstva međunarodne zajednice što znači da je njen suverenitet upitan. Ako želimo da međunarodna zajednica zauvijek ostane ovdje i budemo pod njenim stalnim patronatom, onda možemo ostati kod trenutnih ustavnih rješenja. Ali, to nije dobro za budućnost zemlje, njenu funkcionalnost i u konačnici njen potpuni suverenitet.

NN: Zašto onda Vijeće za implementaciju mira nije snažnije zatražilo izmjenu Ustava?

LJUBIĆ: Mislim da o izmjeni Ustava govorimo kao o evropskoj priči za BiH. Potrebno je temeljito reorganizirati zemlju kako bi postala samoodrživa i funkcionalna. Moja je zamjerka čelnicima međunarodne zajednice što ustavnu reformu nisu postavili kao važan prioritet za evropsku perspektivu BiH. Jasno je da je trenutno ustavno uređenje izvor permanentne političke krize u zemlji. Međutim, moramo znati da Vijeće za implementaciju mira ima mandat da provodi Dejtonski mirovni sporazum. Zato su i njihovi zaključci takvi kakvi jesu.

NN: Niste mi odgovorili jesu li ovim zaključcima Vijeća za implementaciju mira zatvorena vrata ustavnim promjenama?

LJUBIĆ: Ne, nisu. To je sasvim jasno. Vijeće za implementaciju mira ima mandat za provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i oni to i čine. Želio bih da se vratimo na evropsku priču BiH. Dejton nije proveden jer nije realiziran veliki dio njegovih odredbi od povratka do formiranja korporacija na državnom nivou. Očigledno je da se međunarodna zajednica želi fokusirati na ta pitanja. To je dobro i to pozdravljam. Ali, mi moramo konačno iskoračiti iz Dejtona i krenuti ka Evropi. Sebe radi moramo reorganizirati državu i postaviti je na evropski kolosjek. To je naš zadatak u čijoj realizaciji trebamo pomoć i potporu međunarodne zajednice. Zato im i zamjeram što snažniji naglasak u zaključcima PIC-a nisu stavili na ustavnu reformu.

NN: Smatrate li da u BiH nema spremnosti za istinsku reformu Ustava?

LJUBIĆ: Nažalost, u BiH ne postoji konsenzus o izmjeni Ustava. Postoji vrlo visok stepen saglasnosti o nužnosti ustavne promjene, ali ne postoji konsenzus o budućem karakteru države. To je veliki problem. Jamčim da ovako uređena država ne može postati samoodrživa.  M. Čubro(NN)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku