hamburger-icon

Kliker.info

Bošnjačkoj djeci se onemogućuje školovanje

Bošnjačkoj djeci se onemogućuje školovanje

09 Septembra
16:29 2007

Hajro Čevra, direktor Osnovne škole Čapljina koja radi po bosanskom nastavnom planu i programu, potvrdio je za "Dnevni avaz" da je 170 učenika bošnjačke nacionalnosti, nakon što su u ponedjeljak bili vraćeni sa ulaza školske zgrade, počelo pohađati nastavu.
Međutim, Čevra kaže da time problemi nisu riješeni, te da su dolazak i prisustvovanje nastavi bošnjačkoj djeci znatno otežani.
– Nakon što je Dragan Krvavac, direktor Srednje škole Čapljina, čiji zgradu koristi i naša škola, zabranio djeci bošnjačke nacionalnosti da u školu ulaze u 12.45 sati, već isključivo u 13.30, suočili smo se sa ozbiljnim problemima. Naime, prijevoznik koji dovozi oko 150 naše djece u školu ne može uskladiti linije sa ovom naredbom, pa ona moraju dolaziti u 12.30 sati. Kako nastava počinje tek sat kasnije, djeca taj period moraju praktično provesti na ulici. Štaviše, direktor hrvatske škole je djeci zabranio da ulaze i u školsko dvorište. Također, oni se tek u večernjim satima mogu vraćati kućama. Poseban problem je zbog činjenice da se uglavnom radi o manjoj djeci – rekao je Čevra za "Avaz".
Čevra dodaje da se u suradnji sa Ministarstvom obrazovanja HNK i Općinom Čapljina nastoji riješiti ovaj problem, ali, za sada, bez uspjeha. (Dnevni avaz)

Krvavac: Problem je manjak prostora

Dragan Krvavac, direktor Srednje škole Čapljina, negira da je riječ o međunacionalnim netrpeljivostima. Ponovio je da Srednja škola Čapljina imam manjak prostora, te da imačak 900 učenika.
– Mi imamo nastavu do 13.30 i nismo mogli dopustiti da djeca ulaze ranije u školu, jer nam tako remete mir. Rekao sam i dalje tvrdim da mogu ući u 13.30 i mogu ostati do kada žele – kazao je Krvavac.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku