hamburger-icon

Kliker.info

BOŠNJACI U GACKU: Sve je podsjećalo na 1992. godinu!

BOŠNJACI U GACKU: Sve je podsjećalo na 1992. godinu!

03 Maja
15:45 2007

Dan nakon incidenta u kojem je grupa od osam osoba srpske nacionalnosti napala Bošnjake povratnike u zaseoku Branilovići u Fazlagića Kuli, u ovom mjestu vladaju strah i jeza. Mještani kažu da ih je sve podsjetilo na 1992. godinu i strahote progona i ubijanja koje su doživjeli. Sjetili su se i prvih povratničkih dana kada su na njih ispaljivane i granate, ali i niza incidenata u godinama kasnije.– Bilo je užasno. Grupa pijanih mladića ušla je u selo sa dva automobila i s uzdignuta tri prsta počeli su vikati:"Ovo je Srbija", "Ovo je naša zemlja", "Balije j….. vam tursku majku", "Izlazite da vas koljemo"… Ostala sam van sebe. Evo još drhtim – priča nam 80-godišnja Fatima Džubur, majka četvorice boraca Armije RBiH, prisjećajući se nemilih scena do kojih je došlo između 18 i 19 sati 1. maja.  Ova starica prva se i susrela s razularenim mladićima. Enes Tanović kaže da su povratnici namjeravali i otrpjeti sve što dešavalo. Strpljenje ih je, međutim, izdalo kada se horda zaustavila pred kućom Fatime Džubur. Tanović kaže da je sreća što su povratnici bili smireni, jer bi u suprotnom izbio incident širih razmjera. Esad Čampara u svemu vidi pokušaj zastrašivanja povratnika. – Ali, mi nećemo napustiti ovu zemlju nikada, do zadnjega. Neka nam RS i premijer Milorad Dodik napišu da se iselimo kada nam ne mogu garantirati sigurnost ili neka nas puste da živimo kao ljudi. On kaže da smo svi sigurni u njegovom entitetu, pa neka nam dokaže ili neka pusti da nas štiti policija iz FBiH – ističe Čampara. Mještani su najavili organiziranje straže kako bi se zaštitili, jer "neće dopustiti da im straše maksume i djecu".  Vehbija i Šaćira Čampara kažu kako se boje da je ovo samo uvod u nove incidente. Kako im je kuća pored puta, boje se i bacanja bombi. Mještani Fazlagića Kule ističu ogorčenje time što u Braniloviće, osim ekipe "Dnevnog avaza", nije došao niko od političkih i vjerskih zvaničnika.

Faruk Vele (Dnevni avaz) 

Uhapšene tri osobe 

Iako je prema svjedočenju mještana, pa i početnim informacijama policije, u incidentu koji se u utorak oko 18.40 sati dogodio u zaseoku Branilovići u Fazlagića Kuli kod Gacka učestvovalo osam osoba srpske nacionalnosti, prema informacijama Centra javne bezbjednosti Trebinje uhapšene su samo tri osobe.
Portparol CJB Trebinje Rajna Parežanin rekla nam je da su pripadnici PS Gacko uhapsili N. S. (21), D. T. (21) i B. V. (19), svi iz Gacka, zbog sumnje da su prijetili i psovali mještanima bošnjačke nacionalnosti u Branilovićima. Ona nije mogla precizno odgovoriti zašto neće biti procesuirani ostali vinovnici incidenta.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku