hamburger-icon

Kliker.info

Bošnjaci stavili veto na Zakon kojim se nastoji izbrisati prefiks “bosanski”

Bošnjaci stavili veto na Zakon kojim se nastoji izbrisati prefiks “bosanski”

21 Aprila
18:47 2009

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske stavio je danas veto na Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS-a jer smatra neprihvatljivim rješenje da se iz gradova Bosanski Brod i Bosanska Kostajica izbrišu prefiksi „bosanski". Šef Kluba Edin Ramić rekao je novinarima da Zakon o teritorijalnoj organizaciji, koji je nedavno usvojila Narodna skupština RS-a, povređuje vitalne nacionalne interese bošnjačkog naroda, ističući da je promjena sadašnjih naziva Bosanski Brod i Bosanska Kostajica, u samo Brod i Kostajica, rezultat želje samo jednog naroda u RS-u, srpskog. Podsjetio je na popis stanovništva u Bosanskom Brodu i Bosanskoj Kostajnici te na zadnje javne rasprave o nazivu tih općina, ocijenivši da one ne ukazuju na ustavne odredbe RS-a po kojoj je ona entitet u kojem su konstitutivni narodi i Bošnjaci i Srbi i Hrvati, te da se oni trebaju konsultirati i zajednički odlučivati kada je riječ o identitetu i drugim pitanjima koja se podvode pod zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Ramić je kazao da je neprihvatljivo da u RS-u, koja u svom nazivu ima prefiks „srpski", bude neprihvatljiv naziv „bosanski" za neke gradove. „Mi ćemo se svim sredstvima boriti da vratimo nazive koji označavaju identitet ovih naroda i geografski i na svaki drugi način su obilježja ovih prostora, a koji se na nasilan način žele promijeniti", poručio je šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a. Nakon što je na Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS-a pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, slijedi moguće usaglašavanje na Vijeću naroda i zajedničkoj komisiji Vijeća i Narodne skupštine RS-a. Ukoliko ne dođe do dogovora o spornom zakonu odlučivat će Ustavni sud RS-a. I Klub Hrvata u Vijeću naroda RS-a danas je razmatrao ovo pitanje, ali zbog činjenice da većinu u tom klubu čine delegati iz reda SNSD-a, nije pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Šef Kluba Tomislav Tomljanović je potvrdio da su on i još jedan delegat iz reda NHI-a glasali protiv Zakona o teritorijalnoj organizaciji jer smatraju da je najpravednije rješenje da se zadrži sadašnji naziv Bosanski Brod. On je izrazio i nezadovoljstvo što se u nedavno usvojenim Zakonu o računovodstvu i reviziji i Zakonu o biocidima ne navodi da u nadležnim komisijama mora biti osigurana zastupljenost svih konstitutivnih naroda, iako stoji da se to mora ispoštovati kada je u pitanju ravnopravnost spolova. "Ovo je jedan paradoks na koji mi stalno upozoravamo, ali Narodna skupština nikako da povede računa i o tome te da bar deklarativno u zakonu stoji odrednica o ravnopravnoj zastupljenosti svih naroda", zaključio je Tomljanović. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku