hamburger-icon

Kliker.info

Bošnjaci bi zbog nesloge mogli nestati u Srebrenici!

Bošnjaci bi zbog nesloge mogli nestati u Srebrenici!

01 Jula
22:46 2008

Bosna i Hercegovina, ovako organizirana, ne može funkcionirati bez arbitriranja Ureda visokog predstavnika (OHR), izjavio je jučer za "Dnevni avaz" Bakir Izetbegović, potpredsjednik SDA.

– Državni aparat BiH kreiran u Dejtonu, još preciznije – mehanizmi odlučivanja tako su komplicirani i imaju toliko mogućnosti nacionalnih i entitetskih blokada da je OHR proteklih 12 godina koristio bonske ovlasti više stotina puta. To je rađeno kako bi bile uklonjene prepreke, nametnute odluke i zakoni, kako bi s mrtve tačke bili pomaknuti procesi koji su bili zastali – kaže Izetbegović.

Entitetsko glasanje

Prema njegovim riječima, prije odlaska OHR-a neophodno je usvojiti izmjene Ustava koje će omogućiti samostalno funkcioniranje države BiH.

– Prije svega, potrebno je suziti broj pitanja na kojima se može koristiti kočnica entitetskog glasanja ili se pozivati na vitalni nacionalni interes. Postoje jasni internacionalni standardi prema kojima se definiraju vitalna pitanja na kojima ne može biti preglasavanja. Sve ostalo treba rješavati uobičajenom procedurom – smatra Izetbegović.

On se osvrnuo i na pitanje izbora kandidata SDA za načelnika Srebrenice, koji je povukao i reakciju specijalnog izaslanika za Srebrenicu Kliforda Bonda (Clifford).

– SDA je imala veoma sužen izbor u Srebrenici. Želimo mladog čovjeka koji živi u Srebrenici, cijenjenog u narodu, obrazovanog, a s obzirom na intenzivnu saradnju s međunarodnom zajednicom, potrebno je da govori i engleski jezik. Rukovodstvo SDA iz Srebrenice smatra da Ćamil Duraković posjeduje te kvalitete. Nisam bio u Bosni kada je vrh SDA odlučivao o potvrdi ovog izbora, ali logično je da vjerujemo u procjenu naših ljudi s terena – kaže Izetbegović.

Prema njegovim riječima, svi koji žele dobro Srebrenici i Srebreničanima trebat će savladati vlastite sujete i ujediniti se oko jednog čovjeka kojem SDA da povjerenje.

– Vrijeme je da se naučimo pameti i prestanemo se sukobljavati. Nesloga je dovela do pada Srebrenice, nesloga može kumovati definitivnom nestanku Bošnjaka s ovog prostora – kategoričan je Izetbegović.

Bojkotirat ćemo popis ako ne bude povratka

Izetbegović naglašava da SDA nije protiv priprema za popis stanovništva u BiH, ali da insistira da do tada moraju biti ispunjeni uvjeti.

– Ako se ne poduzmu mjere na kojima SDA insistira odranije, popis bi predstavljao čin udaranja pečata na etničko čišćenje i konačnu etničku segregaciju bosanskog društva i države. Sve što SDA traži jeste implementacija Aneksa VII Dejtonskog ugovora.
Više od 130.000 raseljenih osoba čeka na povratak. Moramo izraditi novu strategiju povratka i izdvojiti potrebna sredstva, provesti odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda, od vrha države do općine. Bez ovoga, SDA sigurno neće podržati organiziranje popisa 2011. godine. Mislim da ćemo organizirati bojkot u bošnjačkom korpusu – kaže on.         

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku