hamburger-icon

Kliker.info

BOSNA: Seksualni odnos sa 14-godišnjom djevojčicom dozvoljen uz njen pristanak

BOSNA: Seksualni odnos sa 14-godišnjom djevojčicom dozvoljen uz njen pristanak

24 Juna
06:26 2007

Šezdesetčetverogodišnji Š. D. iz Tuzle, koji je policiji Tuzlanskog kantona prijavljen zbog seksualnih odnosa sa djevojčicom iz Lukavca rođenom 1992. godine, neće krivično odgovarati, niti će Tužilaštvo TK protiv njega pokretati istragu.
Njega je policiji prijavila R. H. (46) iz Lukavca, majka djevojčice. U svojoj prijavi navela je da je 64-godišnjak odvodio njenu kćerku u vikendicu od kraja 2005. do 19. juna ove godine i s njom imao seksualne odnose.
Međutim, zbog skandalozne odredbe Krivčnog zakona FBiH, kojom je dozvoljen seksualni odnos s osobom starijom od 14 godina, pod uvjetom da nije bilo prisile, Š. D. neće odgovarati.
– Djevojčica, koja je starija od 14 godina, u svojoj izjavi policiji navela je da je seksualni odnos s prijavljenim bio na dobrovoljnoj osnovi te prema važećem zakonu ne postoji krivično djelo. Lično mogu misliti i mislim da je to što se dogodilo s moralne strane grozno i da ništa ne valja, ali kao tužilac moram primjenjivati važeće zakone – kazao nam je kantonalni tužilac Šesenam Ćosić.
Starosna dob osoba s kojima je seksualni odnos na dobrovljnoj bazi dozvoljen u ranijem zakonu je bila 16 godina. Usvajanjem novog Krivičnog zakona, koji je na snagu stupio 1. avgusta 2003., ta granica spuštena je na svega 14 godina.
(Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku