hamburger-icon

Kliker.info

Bosanske i bošnjačke organizacije Sjeverne Amerike : Presuda Tolimiru je najbolji odgovor onima koji negiraju genocid

Bosanske i bošnjačke organizacije Sjeverne Amerike : Presuda Tolimiru je najbolji odgovor onima koji negiraju genocid

14 Decembra
06:30 2012

U ime preživjelih žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima pozdravljamo odluku Prvostepenog sudskog vijeća Međunarodng krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, kojom je general Vojske Republike Srpske, Zdravko Tolimir proglašen krivim za genocid, učešće u genocidu, uništenje i zločine protiv čovječnosti, ubistva i kršenja običaja ratovanja, navode u zajedničkom saopštenju za javnost  bosanske i bošnjačke organizacije koje djeluju na području Sjeverne Amerike.

On je kao bivši pomoćnik Ratka Mladića za obavještajno–sigurnosne poslove u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske osuđen kao pripadnik udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem trajnog uklanjanja bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice i Žepe. To je prema presudi postignuto u julu 1995. godine ubistvom preko 8,000 civila i prinudnim preseljenjem desetina tisuća žena i djece iz Zaštićenih zona UN.Smatramo da ova odluka Prvostepenog sudskog vijeća Međunarodng krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju ima bitnu važnost za istinu o zločinima ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u svijetu. Istovremeno odluka je od neprocjenjive važnosti za pravdu za žrtve genocida u Bosni i Hercegovini i pravdu za sve žrtve svih zločina u svijetu, ističe se u zajedničkom saopštenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA),Instituta  za Istraživanje Genocida Kanada (IGK), te Bosansko-američkog  Instituta  za Genocid i Edukaciju (BAGI)Važnost odluke, prema navodima pomenutih organizacija i institucija  proizilazi iz sljedećih najbitnijih navoda presude.

1. Zdravko Tolimir je kriv za planiranje, poticanje i naređivanje krivičnog djela genocida nad bošnjačkim dječacima i muškarcima te prisilnu deportaciju preostalih žena i djece.

2. Prvostepeno sudsko vijeće Međunarodng krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju je zaključilo da je u Bosni i Hercegovini postojala politika bosanskih Srba za protjerivanje i nasilno uklanjanje stanovništva nesrpske nacionalnosti te da je Tolimir bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata. On se u Žepi i Srebrenici dogodio prema Direktivi 7, potpisanoj od bivšeg predsjednika Radovana Karadžića također optuženog za isti zločin, a koju su provodili zapovjednici Vojske Republike Srpske. Direktiva 7 je prema zaključcima Raspravnog vijeća imala za cilj stvaranje nemogućih uvjeta u enklavama, među ostalim i zaustavljanjem humanitarne pomoći.

3. U objašnjenju nalaza o udruženom zločinačkom poduhvatu za počinjenje genocida Prvostepeno sudsko vijeće Međunarodng krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju je podsjetilo na učešće Tolimira u ubojstvu vodećih bošnjačkih predstavnika u Žepi, oportuna ubojstva manjih i većih grupa zarobljenika u Srebrenici, noć užasa u UN-ovoj bazi u Potočarima gdje su civili tako maltretirani da im nije preostalo ništa drugo nego da odu u progonstvo te na kraju skrivanje i zakopavanje ubijenih u čemu su sudjelovali podređeni optuženog. Kombinirano prisilno preseljenje kao i ubijanje imalo za cilj uništenje Bošnjaka.

Ova presuda je najbolji odgovor svim onima koji negiraju genocid u Bosni i Hercegovini. U ime preživjelih žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima očekujemo da će i druge zločince stići ista kazna, posebno Radovana Karadžića i Ratka Mladića, ističe se na kraju zajedničkog saopštenja za javnost  Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA),Instituta za Istraživanje Genocida Kanada (IGK), te Bosansko-američkog Instituta za Genocid i Edukaciju (BAGI) (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku