hamburger-icon

Kliker.info

Boris Tadić , bivši predsjednik Srbije : Zašto vlasti u Srbiji neće da kažu genocid ?

Boris Tadić , bivši predsjednik Srbije : Zašto vlasti u Srbiji neće da kažu genocid ?

21 Juna
06:12 2015

BorisT5Boris Tadić jedini je visoki zvaničnik Srbije koji je odao počast srebreničkim žrtvama. On je prije deset godina, u svojstvu predsjednika države, posjetio Srebrenicu i izvinio se u ime srpskog naroda porodicama nevinih žrtava.Predsjednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsjednik Srbijeje u gostovanju u vijestima Al Jazeere govorio zašto u Potočarima taj zločin nije nazvao genocidom, te zašto to nije učinio ni kasnije.

Bivši predsjednik Srbije podsjetio je da je bio inicijator deklaracije o Srebrenici u srpskom parlamentu. U toj deklaraciji se “osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde”.

“Tragali smo za modalitetom rezolucije koji bi podržala većina parlamentaraca. Sadašnje rukovodstvo države, koje je tada pripadalo Srpskoj radikalnoj, a sada Srpskoj naprednoj stranci, želelo je da podrži ovaj tekst rezolucije, ne nijedan drugi. Ja sam tragao za parlamentarnom većinom i prihvatio sam ocenu Međunarodnog suda pravde”, kazao je on.

Riječ ‘genocid’

Tadić je ocijenio da je jako dobro da predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pokazuje spremnost da ide u Srebrenicu, ali dodaje da je loše što se Srbija ponovo vraća u situaciju u kojoj je već bila.

“Ja sam bio u Srebrenici pre deset godina, pa posle toga još jednom. Odao sam počast žrtvama, uputio sam izvinjenje kao predsednik Srbije Bošnjacima koji su izgubili svoje bližnje”, istakao je on.

Kazao je da Aleksandar Vučić treba da ode u Srebrenicu zbog toga što su njegove izjave u prošlosti bile sporne, i to kao individualni čin kako bi rekao i pokazao da se njegova politika izmijenila.

Odbijajući da zločin u Srebrenici okarakterizira kao genocid, Tadić je naveo da predstavnici države Srbije imaju obavezu da štite interese države Srbije.

“Ukoliko dođe do ocene da je Srbija učestvovala u genocidu, onda su i konsekvence za građane čije interese štite predstavnici države, dramatične. U Haškom tribunalu Srbija nije osuđena za genocid. To treba da znaju građani u Bosni i Hercegovini”, kazao je on.

Podsjetio je da je Srbija označena odgovornom zbog nedjelovanja, odnosno nesprečavanja ratnog zločina genocida.

Izbalansirana deklaracija

Odgovarajući na pitanje o prijedlogu britanske Deklaracije o Srebrenici, kazao je da svaka rezolucija mora biti izbalansirana.

“U toj rezoluciji mora da stoji da je Srbija osudila ratne zločine. Mora da stoji da smo mi usvojili rezoluciju u našem parlamentu, jer je to jedinstven politički slučaj, veoma značajan za pomirenje. Mora da stoji da smo mi pokrenuli proces pomirenja u prošlosti, da smo osudili sve koji su optuženi za ratne zločine, koji su bili dostupni organima reda, i da smo završili proces saradnja sa Haškim tribunalom. U tom slučaju rezolucija će biti izbalansirana i neće imati političke dimenzije”, istakao je Tadić.

Napomenuo je da je potrebno raditi na tekstu rezolucije u miru.

Odnosi BiH i Srbije

Lidere Bosne i Hercegovine i Srbije optužio je za loše odnose između te dvije zemlje. Dodao je da se uvijek zalagao za cjelovitost BiH.

“Smatram da bi podela te zemlje bila katastrofalna po stabilnost svake zemlje, čak i Srbije i Hrvatske, koje su takođe zainteresovane za budućnost te zemlje. Ali istovremeno, pokrenuli smo proces pomirenja koje je  pretpostavka stabilnosti. Potrebno je dograđivati ono što je pokrenuto u prošlosti, a ne stalno dovoditi u pitanje ono što je učinjeno i stalno se vraćati na početak”, kazao je.

Tadić je ponudio rješenje situacija poput one s hapšenjem bivšeg komandanta Armije BiH Nasera Orića:

“Moj stav je da svaka zemlja treba da sudi onima koji su optuženi za ratne zločine na vlastitoj teritoriji. To bi s jedne strane učinilo veliki ispit pravosudnim institucijama i političkim strukturama koje su vladajuće u svakoj pojedinačnoj zemlji. S druge strane, to bi smanjilo tenzije”, kazao je Tadić i dodao da nisu sve zemlje u regiji bile spremne na takvo rješenje.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku