hamburger-icon

Kliker.info

Borba za presto : Vladika Grigorije iz Trebinja biće izbačen iz SPC ili postati novi patrijarh

Borba za presto : Vladika Grigorije iz Trebinja biće izbačen iz SPC ili postati novi patrijarh

11 Decembra
05:44 2008

Srpska pravoslavna crkva se u bukvalno trese otkako je prije dva dana javno objavljeno pismo episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija čije je sjedište u Trebinju. Njegova kritika vladikama izazvala je novi raskol u crkvenim redovima. Onu pismu kaže da se u Crkvi godinama talože problemi koji se ne rješavaju i ističe da je izbor nasljednika patrijarha Pavla bio nužan na prošlom Saboru jer se ništa ne može riješiti bez „prvog među jednakima“. Vladika Grigorije posebno je optužio vladiku Amfilohija Radovića naglašavajući da je „Amfilohijev kompromis  opredjeljenje za besporedak“. Na Saboru SPC čule su se i poluprijetnje. Episkop Vasilije kačavenda pominje neku „bosansku crkvu“. Neki se boje da ako Amfilohije ne bude patrijarh – odvojiće Crnu Goru. Ja mislim da su to neslane šale…- piše vladika Grigorije i upozorava da su tajne službe odložile izbor novog patrijarha koji bi naslijedio teško bolesnog Pavla. Odmah nakon što su beogradski mediji objavili ovo pismo, vladika Grigorije je reagirao i kazao da se radi o nekorektnosti jer ono nije bilo namijenjeno javnosti već isključivo arhijerejima Srpske pravoslavne crkve.Objavljivanje pisma internog karaktera, a u jednu ruku i ličnog, bez saglasnosti, predstavlja najgrublju povredu našeg prava na privatnost – istakao je episkop Grigorije.

Šta će reći Sinod

Prema onome što se priča u crkvenim krugovima, vladika Grigorije je lično zainteresiran za položaj novog patrijarha SPC, pa se njegovo pismo doživljava i kao neka vrsta ličnog lobiranja. Pismom će se pozabaviti Sinod SPC, a neki izvori iz Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Beogradu jučer su kazali da postoje samo dva načina da se cijeli slučaj okonča – da vladika Grigorije postane novi patrijarh ili da bude raščinjen i anatemisan, odnosno izbačen iz Srpske pravoslavne crkve! Mnogi ovu drugu varijantu vide kao vrlo moguću.

Savjetnik Milorada Dodika

Javna je tajna da je vladika Grigorije u izuzetno dobrim odnosima sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom koji je njegov čest gost u Trebinju. Dobro upućeni krugovi iz Banjaluke kažu da je zapravo vladika glavni Dodikov savjetnik i da on ne povuče nijedan potez bez konsultacije s vladikom. Poznato je da mu je Dodik stavio na raspolaganje i helikopter i kompletnu logistiku Vlade RS. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku