hamburger-icon

Kliker.info

Borački ustanak u Sarajevu : Jedno lice teže povrijeđeno, policija koristila suzavac

Borački ustanak u Sarajevu : Jedno lice teže povrijeđeno, policija koristila suzavac

21 Aprila
12:54 2010

Jedan učesnik masovnih protesta boračkih organizacija Federacije BiH u Sarajevu teže je povrijeđen u sukobu sa policijom ispred sjedišta Vlade a nekoliko ih se javilo na Očnu kliniku radi ispiranja očiju zbog djelovanja suzavca, rekao je portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić. Prema njegovim riječima, teža tjelesna povreda u ovom slučaju je prelom prsta. "Zgradu Vlade obezbjeđuje dovoljan broj policajaca, tenzije su pale i situacija se smiruje", rekao je Nefić. Policija je koristila suzavce kako bi umirili demonstrante koji su pokušali probiti policijski kordon i zaštitnu ogradu. Na zgradi Vlade razbijeno je jedno prozorsko staklo.

"Haj'mo mi da preuzmemo Vladu!"        Predstavnik demobilisanih boraca Federacije BiH, Munir Karić, obratio se demonstrantima u ime sva četiri udruženja koja su organizovala današnje proteste i pozvao predstavnike kantonalnih organizacija u zgradu Vlade na sastanak. Karić je rekao da je izvjesno da se demonstrantima neće obratiti niko od predstavnika Vlade FBiH, jer navodno nisu u zgradi. Demonstranti su ove pozive dočekali zvižducima neodobravanja, uz povike "Haj'mo mi da preuzmemo Vladu!".

Dvije eksplozije              Više hiljada ljudi okupilo se danas na demonstracijama ispred zgrade Federacije BiH na zahtjev temeljnih boračkih udruženja. Demonstranti su bili uklonili zaštitnu ogradu kojom je bio ograđen plato ispred zgrade Vlade, a ulaz u zgradu čuvaju pripadnici specijalne policije.Iz mase demonstranata već je bačeno desetak predmeta, flaša ili kamenja na zgradu Vlade, a čule su se i dvije eksplozije, najvjerojatnije uzrokovane policijskim topovskim udarom.Organizatori današnjih protesta boračke populacije ispred zgrade Vlade Federacije pozvali su demonstrante da se suzdrže od svega što im može nanijeti štetu, pa tako i od ponašanja koje ih može onemogućiti u ostvarivanju njihovih prava. Zabilježena je i intervencija kola hitne pomoći, navodno zbog upotrebe suzavca. Organizatori su upozorili da demonstranti svoje zahtjeve neće moći ostvariti na ovakav način. Ponovljeni su raniji zahtjevi boračke populacije, između ostalog da predmet cenzusa ne mogu biti neoporezivi prihodi, zatim da Vlada Federacije u saradnji s boračkim organizacijama po hitnom postupku utvrdi prijedlog zakona o pravima demobiliziranih boraca i isplati sve neisplaćene naknade za demobilizirane borce.

Poručili Mujezinoviću da im se obrati ili da sutra ne dolazi na posao             Predstavnici nezadovoljnih boraca pročitali su svoje zahtjeve i pozvali premijera FBiH Mustafu Mujezinovića da im se obrati za jedan sat.Demonstranti su uzvikivali da se Mujezinović, ukoliko to ne uradi, sutra ne mora pojavljivati na poslu.Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH, Izet Ganić, naglasio je da će nakon isteka jednog sata, koji su dali premijeru FBiH Mustafi Mujezinoviću da se obrati demonstrantima, predstavnici udruženja koja su organizovala proteste, ući u zgradu Vlade FBiH i pokušati razgovarati sa nekim."Ovo su zadnji protesti ove vrste. Na kraju ili neće biti njih ili neće biti nas", poručio je Ganić.Proteste su organizovali Savez nosilaca najviših ratnih priznanja, Savez ratnih vojnih invalida i Organizacija šehida i poginulih boraca, te Savez demobilisanih boraca.

Borci traže da svi jednako snose krizu          Predsjednik Saveza nosilaca najvećih ratnik priznanja Federacije BiH /FBiH/  Dževad Radžo izjavio je pred zgradom federalne Vlade da borci traže da svi u FBiH jednako snose krizu.On je rekao da su zahtjevi demonstranata da se donese zakon o cenzusu za sve budžetske korisnike."Zahtjev boraca je da ratne štete i porodične naknade ne mogu biti predmet cenzusa i da sve naknade budu neoporezive", rekao je on novinarima.Prema njegovim riječima, borci traže po hitnom postupku donošenje Zakona o demobilisanim borcima, kao i isplate zaostalih naknada.On je rekao da će se insistirati na potpisivanju Ugovora sa Vladom FBiH da neće vršiti diskriminaciju i selektivno provoditi zakon.Komentarišući jučerašnju Uredbu Vlade FBiH, Radžo je rekao da je to pokušaj da se "pet do dvanaest" rješavaju stvari, naglasivši da "Zlatni ljiljani" nemaju namjeru biti pilot projekat Vlade FBiH .

Blokiran M-17 i put Mostar – Nevesinje            Boračke organizacije proistekle iz Armije BiH i Domovinskog rata blokirali su danas od 10.5 do 11 sati Magistralnu cestu M-17 u mjestu Salakovac i lokalnu cestu Mostar – Nevesinje u mjestu Dračevice te u Mostara organizirale mirne proteste.Protesti su organizirani kako bi se pružila podrška centralnom mirnom protestu boračkih organizacija, koji se danas održava u Sarajevu.Na četiri mjesta na području Mostara, gdje su se održavali protesti, okupilo se po stotinjak demonstranata.Po riječima predsjednika Jedinstvene organizacije boraca Hercegovačko-neretvanskog kantona Semira Drljevića, cilj današnjih protesta je sprječavanje namjere vlasti da u potpunosti ukine primanja za demobilizirane borce, da ukine naknade invalidima ispod 60 posto invaliditeta koji ne rade te da umanji ostale naknade.  – Borci već dugo gube svoja zaslužena prava, tako da je već od 1996. godine do danas preko 25 000 naših boraca umrlo ili na neki drugi način izašlo iz prava ostvarivanja novčanih naknada, kazao je predsjednik mostarske HVIDR-e Zoran Zovko. Inače, dva autobusa s borcima iz Mostara otišli su na današnje demonstracije u Sarajevo.

Travnik: Protesti ispred zgrade Vlade SBK               Demobilisani borci sa područja Srednjobosanskog kantona (SBK), kao što su i najavili, danas su u 10.05 sati, ispred zgrade Vlade SBK u Travniku, počeli mirni protest, koji predstavlja podršku centralnom protestnom skupu u Sarajevu, gdje je iz ovog kantona jutros krenulo 17 autobusa.Nakon intoniranja državne himne, prisutnima se obratio predsjednik Ratnih vojnih invalida SBK Ekrem Julardžija, koji je istakao da je glavni krivac za probleme boračke populacije Vlada Federacije BiH na čelu s premijerom Mustafom Mujezinovićem.Na protestnom skupu u Travniku od Vlade SBK zatraženo je hitno donošenje Zakona o dopunskim pravima boraca SBK, koji bi definisao prava boraca.  (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku