hamburger-icon

Kliker.info

Bolje ikad nego nikad : Tužilaštvo BiH od Švicarske zatražilo da Orića ne izruči Srbiji !

Bolje ikad nego nikad : Tužilaštvo BiH od Švicarske zatražilo da Orića ne izruči Srbiji !

22 Juna
15:24 2015

Ori77Tužilaštvo BiH uputilo je putem Ministarstva pravde BiH, zahtjev pravosuđu Švicarske  Konfederacije, u kojem traži da se Naser Orić vrati u BiH, odnosno ne izruči pravosuđu Srbije, jer bi se, kako navode, na taj način ugrozio predmet “Naser Orić i dr.” koji se vodi pred pravosuđem BiH, koje je nadležno za procesuiranje ovog predmeta.

Kako je saopšteno, u tom predmetu, koji je pokrenut 2006. godine, Naser Orić je ispitan 2008. godine po zahtjevu Okružnog tužilaštva Bijeljina, a predmet je 2009. godine, odlukom Suda BiH preuzet u nadležnost Tužilaštva BiH i Suda BiH.S obzirom da se radi o osobi koja je državljanin BiH i dostupan pravosudnim organima, te da se odaziva na pozive pravosudnih organa, u tom predmetu nije traženo određivanje mjere pritvora ili drugih mjera zabrane, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužiteljstvo BiH smatra da bi izručenje Nasera Orića pravosuđu Srbije, ugrozilo procesuiranje predmeta “Naser Orić i dr.” koji se vodi pred pravosuđem BiH.Tužiteljstvo BiH spremno je na saradnju sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije u okviru Protokola o saradnji, a u svrhu procesuiranja predmeta pred pravosuđem BiH, te eventualnih novih dokaza koje je prikupilo pravosuđe Srbije i njihovog razmatranja u okviru predmeta u BiH, navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku