hamburger-icon

Kliker.info

Bivši policajac Milivoje Ćirković priznao krivicu za učešće u zločinima protiv čovječnosti

Bivši policajac Milivoje Ćirković priznao krivicu za učešće u zločinima protiv čovječnosti

15 Septembra
12:16 2010

Milivoje Ćirković, bivši policajac, priznao je krivicu za učešće u zločinima protiv čovječnosti počinjenim u Srebrenici u julu 1995. godine. Ćirković je priznao da je 14. jula 1995. godine, kao pripadnik Centra za obuku Jahorina pri MUP-u Republike Srpske, po naredbi svog komandanta ubio jednog civila pucajući mu u leđa u blizini Zemljoradniče zadruge Kravica, općina Bratunac.

Sporazum o priznanju krivice je upućen Sudu BiH na potvrđivanje, a Tužilaštvo je saglasno da Ćirkoviću bude izrečena kazna u trajanju od pet godina. Razlog za ovakav prijedlog kazne je saradnja optuženog sa Tužilaštvom BiH, kao i činjenica da se nije našao dobrovoljno u okviru Specijalne brigade policije, kao i da je ubistvo počinio po naredbi pretpostavljenog, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. U skladu sa sporazumom Ćirković se obavezao da će dati izjavu kojom će pred žrtvama izraziti pokajanje za svoje učešće u ovom zločinu.

Osim Ćirkovića, pred Sudom BiH su krivicu za zločine protiv čovječnosti počinjene u Srebrenici priznali Vaso Todorović, nekadašnji pripadnik Drugog odreda Specijalne policije koji je osuđen na šest godina zatvora, te Marko Boškić, bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske, koji je osuđen na deset godina zatvora. Vlastimir Golijan, bivši pripadnik VRS-a, početkom septembra je na ročištu za izjašnjenje o krivici kazao da je kriv za genocid u Srebrenici, te trenutno čeka da Sud razmotri njegovu krivičnu odgovornost.  (Kliker.info-Birn)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku