hamburger-icon

Kliker.info

Bivši košarkaš i netipični političar : Elmedin Dino Konaković, novi premijer Kantona Sarajevo !

Bivši košarkaš i netipični političar : Elmedin Dino Konaković, novi premijer Kantona Sarajevo !

17 Februara
01:20 2015

Dino-KonakovicIzvršni odbor Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) predložio je Elmedina Dinu Konakovića za mandatara za sastav nove Vlade Kantona Sarajevo.Odluka je donijeta nakon višesatnog zasjedanja tijekom kojeg su Konaković i drugi kandidat, Muharem Šabić, prezentirali svoje programe i planove rada. Prema dostupnim informacijama, za Konakovića je glasovao 21 od 28 članova Izvršnog odbora.

Elmedin Dino Konaković je rođen u Sarajevu 1974. godine. Diplomirao je na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja. U proteklom mandatu bio je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, a na proteklim izborima ponovno je izabran u kantonalni parlament.

Elmedin Dino Konaković, rođen u Sarajevu 3. septembra 1974. godine, završio je Elektrotehničku školu, a kasnije (iznenada) diplomirao na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, Odsjek menadžment u sportu, u svojim 30-im. Njegov studentski život obilježila je velika afera, jer je, navodno, trogodišnji fakultet uspio završiti za manje od dva mjeseca, međutim, uprkos svemu, index mu krase skoro same desetke.

Prije toga bio je dugogodišnji (neki bi dodali i osrednji) igrač i kapiten KK Bosna, te igrao u timovima u Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji. On je 2003. godine, nakon što se povukao iz profesionalnog sporta zasjeo na čelo ovog kluba i funkciju direktora obavljao do 2008. godine. KK Bosna je završila u dugovima, a mnogi danas smatraju da je upravo Dino Konaković zaslužan za njenu propast i prozivaju ga ‘grobarom’ ovog kluba.

U to vrijeme, od 2004. do 2006. obavljao je još jednu funkciju – bio je i član Komiteta za sport pri Vijeću Evrope, da bi 2004. bio izabran za vijećnika u Vijeću Općine Centar. Konaković je u svojoj političkoj karijeri išao ‘stepenicu po stepenicu’, pa je u prošlom mandatu bio je zastupnik kao i šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS. Godine 2008. bio je i kandidat za načelnika Općine Centar Sarajevo, međutim nije uspio dobiti podršku birača.

Sada je, tvrdi, spreman preuzeti ‘vrući krompir’ u svoje ruke, mada priznaje da ‘niko pametan i niko normalan nema želju da bude premijer KS-a’:- Znam šta to znači, dugo radim u tom sistemu i znam koliko je težak to posao i nemam apsolutno nikakvu želju. Ukoliko mi to bude obaveza, te trebam obnašati tu funkciju, ne bježim od odgovornosti, ali uz podršku svih političkih subjekata, ne samo SDA, nego bukvalno svih političkih subjekata u KS-u – poručio je Konaković.

Kako sam tvrdi, odlično govori engleski, italijanski i rumunski jezik – pa zašto mu ne vjerovati?!Tokom rata u BiH bio je borac Armije RBiH, 10. brdske i 15. motorizovane brigade, u periodu od aprila1992. do aprila 1996. godine.

Dino Konaković u javnosti kotira i kao jedan od najzgodnijih političara, a iza sebe ima i dva (propala) braka sa dvije manekenke – Aidom Osmanović i Martinom Sairom Keškić sa kojom se razišao prošle godine.Iako se od političara očekuje da ima sređen bračni život, novi premijer Kantona Sarajevo iskače iz pravila, a kako će se najpoželjniji “raspuštenik” snaći na novoj funkciji, pokazat će već prvi naredni mjeseci.

(Kliker.info-Depo)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku