hamburger-icon

Kliker.info

Bivši državni tužilac Eric Holder tvrdi : Barack Obama se uskoro vraća u politiku !?

Bivši državni tužilac Eric Holder tvrdi : Barack Obama se uskoro vraća u politiku !?

02 Marta
06:51 2017

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barack Obama sprema se na povratak u politiku, samo mjesec dana nakon što je napustio Bijelu kuću, rekao je bivši državni tužilac Eric Holder. Kako prenosi Politico, Holder je  izjavio da je razgovarao s Obamom o načinima kako bi se bivši predsjednik mogao uključiti u rad Nacionalnog demokratskog odbora za sistemsko preuređenje izbornih okruga (NDRC), koje vodi upravo Holder.

Holder je rekao da će Obama biti “vidljiviji dio tog poduhvata”, što će uključivati prikupljanje sredstava i razgovore sa zakonodavcima saveznih država i da je spreman za akciju. Holder je predvidio da će se uobičajeni obrazac prema kojem vladajuća stranka gubi mjesta u parlamentima saveznih država, na izborima koji se održavaju između dva ciklusa predsjedničkih izbora, održati.

Ali, kako rekao, “očekujem da ćemo vidjeti to na steroidima s predsjednikom Trumpom”. NDRC bi trebao zauzeti centralno mjesto u pokušaju Demokratske stranke da preusmjeri krojenje izbornih okruga koje je pogodovalo njihovim suparnicima iz Republikanske stranke, čiji kandidat je bio i Tramp.

Tužbama protiv postojećih razgraničenja okruga i referendumima za osnivanje nezavisnih komiteta za razgraničenje izbornih okruga, demokrate će pokušati da promijene izborne okruge tako da vjernije odražavaju apsolutni srazmjer glasova.

Prema statistikama iz izbora za predstavnička tijela 2016., republikanci su dobili 55 odsto mjesta u predstavničkim tijelima, ali samo 49 odsto apsolutnog broja glasova. Sličan nesrazmjer dogodio se i u slučaju predsjedničkih izbora, gdje je demokratska kandidatkinja dobila gotovo tri miliona glasova više od Trumpa, ali samo 227 elektorskih glasova. Trump je dobio 304.

(Kliker.info-Fonet)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku