hamburger-icon

Kliker.info

Bill Clinton prihvatio Silajdžićev poziv da posjeti Bosnu i Hercegovinu

Bill Clinton prihvatio Silajdžićev poziv da posjeti Bosnu i Hercegovinu

27 Septembra
06:19 2009

Tokom nastavka posjete New Yorku, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić susreo se s bivšim predsjednikom SAD-a Billom Clintonom. Na sastanku, kojem je prisustvovao i Sandy Berger, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a, razgovarano je o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, potrebnim reformskim procesima te napretku naše zemlje ka članstvu u  NATO savezu. Sagovornici su se složili da je vrijeme od ključnog značaja, a Clinton je na prijedlog Silajdžića izrazio želju da opet posjeti Bosnu i Hercegovinu. Silajdžić je jučer također održao sastanak s predsjednikom Republike Slovenije Danilom Türkom. Pored razgovora o neophodnim reformama u  Bosni i Hercegovini i potencijalnoj pomoći Slovenije na tom putu, razgovarano je o viznom režimu te o preostalim uslovima za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u i Evropskoj uniji.

Türk je također predložio Silajdžiću zajedničko djelovanje bh. i slovenskih kompanija na arapskom tržištu, posebno u zemljama sjeverne Afrike, te zamolio Silajdžića da iskoristi svoj utjecaj kako bi pomogao bh. i slovenskim kompanijama koje zajednički nastupaju da ostvare kontakte na tom tržištu.

 Silajdžić je, između ostalog, učestvovao i u panelu na sastanku Clintonove globalne inicijative (CGI) na temu "Infrastruktura ljudskog dostojanstva: zaštita najugroženijih". Na panelu, na kom su učestvovali i John Podesta, bivši šef kabineta predsjednika Clintona, i Robert Rubin, bivši sekretar trezora SAD-a, Silajdžić je govorio o iskustvima Bosne i Hercegovine u saniranju poslijedica agresije i genocida i zaštiti prava povratnika u svjetlu otvorenih opstrukcija u provedbi Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma. Silajdžić je također održao predavanje na Rutgers univerzitetu na temu uloge dijaspore u oporavku i napretku zemalja zapadnog Balkana. Pred više od 200 studenata i profesora ovog univerziteta te predstavnika medija i javnog života SAD-a, Silajdžić je govorio o velikoj pomoći koju je bh. dijaspora već pružila Bosni i Hercegovini, bilo povratkom u domovinu ili djelovanjem u drugim zemljama, te o mogućnostima tog ljudskog potencijala. Silajdžić je dao i niz intervjua tokom boravka u New Yorku, uključujući engleski i arapski program Al Jazeere, Glas Amerike te Al-Hayat TV, saopćeno je iz Ureda člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.  (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku