hamburger-icon

Kliker.info

BiH u sudijskom vremenu : Dodik zaprijetio i Amerikancima

BiH u sudijskom vremenu : Dodik zaprijetio i Amerikancima

09 Aprila
03:36 2009

Dok su lideri SDA Sulejman Tihić i HDZ-a Dragan Čović jučer u Sarajevu, uz ručak, razgovarali sa Čarlsom Inglišom, ambasadorom SAD-a u BiH, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik slao je iz Banjaluke prijetnje Amerikancima!Na radni ručak kod amabasadora Ingliša on nije došao, a u Banjaluci se sastao sa predstavnicima njemačkog Maršalovog fonda. Oni od prekjučer imaju čitav niz sastanaka s političarima iz naše zemlje kako bi sklopili konačnu sliku o stanju u BiH.

Odustaje od dogovora                          Kako saznajemo, trenutno se u BiH nalazi – privatno ili službeno – i nekoliko uticajnih američkih diplomata i političara koji na licu mjesta analiziraju stanje u BiH. Izvori „Sana“ iz međunarodne zajednice kažu da se uskoro može očekivati ozbiljna, prije svega, američka ofanziva na sređivanju stanja u BiH, odnosno veliko pospremanje sa svim što to podrazumijeva.Uoči jučerašnjeg sastanka sa američkim ambasadorom, Tihić je kazao da se Dodik polako povlači i odustaje od Prudskog sporazuma. Kao dokaz je naveo Dodikov odnos prema odluci Doma naroda parlamenta BiH o ustavnim promjenama i njegovo odustajanje od dogovora o državnoj imovini.On se ne može nositi s kritikom kojoj je izložen u Republici Srpskoj – kaže Tihić.Iz Banjaluke je Dodik poručio da želi da se nastave razgovori u „okviru prudskog procesa“, predloživši nekoliko već poznatih rješenja, da bi udario na SAD. On se protivi imenovanju specijalnog američkog izaslanika za Balkan i zahtijeva da Vašington ne nameće određena rješenja u BiH nego da to ostavi bh. političarima.

Čekaju ih poteškoće                    – Ja računam na racionalnost američke administracije. Ako bi se Amerika odlučila na drugačiji pristup, onda će oni koji to urade morati da podijele sudbinu uspjeha i neuspjeha takvog izbora – kazao je Dodik i podvukao:- Americi ne treba jedna nova avantura koja bi mogla da naiđe na određene poteškoće sa stanovišta zadatih ciljeva ukoliko budu iracionalni!On je dodao da je to što govori teško reći „pogotovo Amerikancima koji su navikli na uspjehe na mnogim poljima, posebno u BiH, zaključivši da bi u BiH vjerovatno još trajao, kako je kazao, građanski rat, da se Amerika nije usključila i ne bi došlo do stabilizacije i mira koji sada postoji. Izvori „Sana“ kažu da se Dodikove jučerašnje izjave uklapaju u njegova nastojanja da OHR bude što prije ukinut isključivo zato da spriječi američki uticaj na dalja dešavanja u BiH. U tom slučaju, on bi lako završio posao s nekim evropskim državama i ostvario svoj plan – otcjepljenje Republike Srpske i raspad države BiH.  (Kliker.info-San)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku