hamburger-icon

Kliker.info

BiH u rukama narko kartela : Iz Crne Gore u našu zemlju ulaze ogromne količine kokaina

BiH u rukama narko kartela : Iz Crne Gore u našu zemlju ulaze ogromne količine kokaina

05 Januara
06:26 2009

Evropska unija pažljivo sve prati, ali bh. vlasti šute i ništa ne čine na razbijanju narko-kartela koji raspolažu ogromnim novcem stečenim krijumčarenjem i prodajom droge. Ogromne količine kokaina iz Afganistana preko Crne Gore ulaze u našu zemlju i dalje se prebacuju prema zapadnoevropskim državama i na to su upozorile specijalizirane agencije Ujedinjenih nacija, Evropske komisije i američke službe za borbu protiv droge.

Balkanska ruta             Po podacima do kojih su došli dobro upućeni izvori, narko-bosovi u BiH su izuzetno finansijski ojačali pa zahvaljujući tome sebi krče put i u politiku kako bi poptuno osigurali i zaštitili posao kojim se bave. Izuzetno dobro su uvezani  sa narko-kartelima u Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj tako da imaju prevovremene i precizne informacije koje im, zapravo, određuju red poteza. Izvori „Sana“ kažu da u BiH postoji jedan, a u Crnoj Gori dva narko-kartela koji se međusobno jako dopunjuju.Inače, poznato je da se BiH nalazi na takozvanoj balkanskoj ruti i procjenjuje se da se preko nje godišnje prokrijumčari droge u vrijednosti od 100 milijardi dolara! Donedavno je ta balkanska ruta imala nekoliko krakova, a otkako je Evropska unija stisla Rumuniju i Bugarsku, taj krak je sve tanji i kokain iz Afganistana uglavnom ide preko Turske, Kosova, Crne Gore na BiH i onda dalje prema zapadnoj Evropi.

Pranje novca                  Novac stečen krijumčarenjem i prodajom droge, narko-bosovi peru tako što ga ulažu u kupovinu nekretnina i izgradnju poslovno-stambenih objekata. Istragu o tome, kako saznajemo, uveliko vode policije i obavještajne službe zapadnoevropskih država, prije svega Italije, Belgije, Njemačke, Holandije, Kipra…Nebojša Medojević, predsjednik Pokreta za promjene Crne Gore nedavno je  prozvao čelnike crnogorske Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost tražeći da javno saopće ko su kokainski bosovi u toj i susjednim državama. Kazao je i da posjeduje informacije da se dio novca od šverca heroina preko Rožaja i kokaina preko Kotora koristi i za finansiranje pojedinih političkih stranaka i njihove kampanje.-Nudili smo i svjedoke, ali policija nije htjela da im pruži zaštitu, a ja im to nisam mogao garantovati. Nisam mogao preuzeti odgovornost za živote tih ljudi pa sam o svemu upoznao neke predstavnike međunarodne zajednice. O svemu sam upoznao i tužioce i oni su me puna dva sata ispitivali – objelodanio je prošle sedmice Nebojša Medojević i dodao da se balkanskom rutom mjesečno prebaci više od tone čistog afganistanskog kokaina.   (Kliker.info-San) 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku