hamburger-icon

Kliker.info

BiH od danas na stranici MeteoAlarma: Važan korak za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa

BiH od danas na stranici MeteoAlarma: Važan korak za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa

19 Februara
12:33 2014

Bosna i Hercegovina je od danas uvrštena na mapu oficijelne web stranice stranice MeteoAlarma koji pruža pravovremena upozorenja o potencijalno opasnim vremenskim pojavama u više od 30 evropskih država.

MeteoAlarm je stranica koja pruža pravovremena upozorenja o potencijalno opasnim vremenskim pojavama za 650 regija za 12 različitih pojava koje izdaju hidrometeorološke službe iz 34 države. Uz pomoć MeteoAlarma moguće je vidjeti gdje u Evropi vrijeme može postati opasno i brojne druge informacije u vezi s vremenom.

Javnost u BiH će putem MeteoAlarma pravovremeno biti obavještavana o potencijalno opasnim vremenskim pojavama koje su integrirane u sistem koji je lako dostupan, dosljedan i redovno ažuriran.

Federalni hidrometeorološki zavod Sarajevo i Republički hidrometeorološki zavod Banja Luka danas zvanično počinju svoje aktivnosti u MeteoAlarmu. U prethodnom razdoblju oba zavoda su završila sve tehničke pretpostavke potrebne za MeteoAlarm.

Zvanični početak programa MeteoAlarma u BiH je važan korak ovog projekta na smanjenju rizika od katastrofa koji će ujedno dati i dodatni doprinos postojećem sistemu za izdavanje informacija i upozorenja o vremenu u Bosni i Hercegovini, a ujedno i doprinijeti boljem pregledu opasnih vremenskih pojava u cijeloj Evropi.

Ured Ujedinjenih nacija za smanjenje rizika od katastrofa (UNISDR) i Svjetska meteorološka organizacija (WMO) su implementacijom Projekta “Izgradnja otpornosti na katastrofe u zapadnom Balkanu i u Turskoj” dodijelili BiH sredstva za učlanjenje u program MeteoAlarma.

U projekt su, osim BiH, uključene Albanija, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Srbija, Kosovo i Turska. Članstvo BiH je započelo 1. januara 2013. godine.

(Kliker.info-Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku