hamburger-icon

Kliker.info

BiH je jedan od favorita Evrope za vizne olakšice

BiH je jedan od favorita Evrope za vizne olakšice

06 Septembra
19:27 2006

Tačnije, to će biti prvi zvanični sastanak bh. delegacije i predstavnika Vijeća Evrope nakon što je Evropska komisija dala preporuku da započnu pregovori o potpisivanju ova dva sporazuma. Što se tiče sporazuma o readmisiji, Dautbašić taj dio posla smatra već završenim :

”BiH je do sada potpisala te sporazume sa svim zemljama Šengena izuzev Francuske i Finske, a taj dio posla trebao bi biti završen do kraja godine. Bez obzira na to, mi se nadamo da ćemo i sporazum o readmisiji s EU potpisati u istom periodu”.
Kada su u pitanju pregovori o liberalizaciji viznog režima, Dautbašić ističe da će bh. delegacija ustrajati na zahtjevu da se olakšice odobre za devet kategorija građana koje je krajem maja predložila u Briselu.
Iako je neminovno da se BiH posmatra u paketu zemalja zapadnog Balkana, te da njen napredak ka viznim olakšicama umnogome ovisi i od susjeda, Dautbašić podvlači da je nemoguće osporiti zapažene rezultate koje je naša zemlja postigla na planu sigurnosti.

”U tom paketu BiH je sigurno jedan od favorita Evrope, jer je uradila mnogo u pitanjima koja su za EU najbitnija, a to su sigurnost granica, kretanje i boravak stranaca i azil. To su naši aduti koji nam daju puno pravo da budemo optimisti i vizne olakšice očekujemo do kraja godine” kazao je Dautbašić. Za diplomate, nosioce službenih pasoša i članove posada civilnih aviona traži se ukidanje, a za studente, naučnike, novinare, univerzitetske profesore i akademike, poslovne ljude, sportiste i kulturne radnike izdavanje višekratnih ili dugoročnih viza. Olakšice su zatražene i za pripadnike vjerskih zajednica te uposlenike u firmama koje se bave špediterskim poslovima.

(Dnevni avaz)

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku