hamburger-icon

Kliker.info

BHAAAS piše Lagumdžiji : U istoriji ove države Vaše ime bi moglo biti zapisano uz ime Fikreta Abdića

BHAAAS piše Lagumdžiji : U istoriji ove države Vaše ime bi moglo biti zapisano uz ime Fikreta Abdića

04 Novembra
05:50 2012

Povodom sporazuma SDP BiH i SNSD o programsko-projektonoj saradnji u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti BiH, otvorenim  pismom Zlatku Lagumdžiji, obratila se grupa intelektualaca sa područja Sjeverne Amerike koji djeluju u okviru Bosanskohercegovačko-američke Akademije nauka i  umjetnosti . Otvoreno pismo prenosimo u cjelosti.

Poštovani Gospodine Lagumdžija,
Obraćamo vam se u svojstvu građana bosansko-­‐hercegovačkog porijekla nastanjenih u SAD i Kanadi koji već dvije godine nakon opštih izbora sa velikom pažnjom i zabrinutošću pratimo zbivanja u našoj Bosni i Hercegovini.Vi ste u ovom periodu svojim odlukama o nelegitimnom formiranju, a nakon toga i rasformiranju Vlade Federacije BiH, Vijeća Ministara BiH i Vlade pojedinih kantona doveli našu zemlju na rub političkog i ekonomskog ambisa. S nevjericom, zaprepaštenjem i dubokim razočaranjem smo pročitali tekst Vašeg sporazuma sa strankom SNSD gospodina Milorada Dodika o daljnjoj političkoj i ekonomskoj saradnji SNSD i SDP. Ovim pismom najoštrije osuđujemo Vašu namjeru da u sklopu ovoga sporazuma putem procedura u Parlamentu Bosne i Hercegovine, između ostalog, urušite nadležnosti Visokog Sudskog i Tuzilačkog Vijeća BiH, smanjite nadležnosti Centralne Izborne Komisije BiH, unazadite demokratski izborni proces u Bosni i Hercegovini uvođenjem “zatvorenih lista”,te omogućite raspodijelu dobiti državnog Elektroprijenosa BiH entitetskim budžetima. Jednom riječju, otvarate process urušavanja naše države Bosne i Hercegovine i njenog ustavnog i pravnog sistema. Niti Vi niti bilo ko drugi na to nema pravo.

Gospodine Lagumdžija,
želimo da Vas podsjetimo da su SNSD i SDP izborni gubitnici upravo proteklih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Vi ste izgubili mandat većine građana Bosne i Hercegovine u prethodnom dvogodišnjem periodu, a naročito mandat Bošnjačkog i  pro-Bosanskog dijela.Niko nema ni političko ni moralno pravo da bez takvog mandata mijenja ustavni i sudski poredak naše domovine protiv volje njenih građana. Umjesto da se kao izabrani   predstavnik naroda bavite “državom za  čovjeka“,tj.ekonomijom,ulaskom Bosne i Hercegovine u NATO i EU i zaštitom najviših državnih interesa Bosne i Hercegovine, Vi ste odlučili da pretpostavite vlastite interese onim najsvetijim ­‐nacionalnim i državnim.Kako drugačije objasniti Vašu odgovornost za odlazak iz SDP političkih velikana i dokazanih prijatelja i zaštitnika naše države: rahmetli Nijaza Durakovića, Ive Komšića, Mire Lazovića i Željka Komšića? Kako drugačije objasniti ovaj sramni sporazum sa gospodinom Dodikom, negatorom genocida i osvjedočenim rušiteljem države Bosne i Hercegovine?

Gospodine Lagumdžija, svojim aktivnostima ste prešli takozvanu crvenu liniju.U istoriji ove države Vaše ime bi moglo biti zapisano uz ime Fikreta Abdića.Stoga, u ime bolje budućnosti Bosne i Hercegovine koju ona neprikosnoveno zaslužuje, pozivamo Vas da odmah i neopozivo podnesete ostavku na sve političke funkcije u državi Bosni i Hercegovini.Pozivamo Vas da na ovaj način sačuvate ono što je preostalo od Vašeg digniteta i digniteta sadašnjeg rukovodstva Vaše stranke.To je minimum koji dugujete ovoj zemlji i njenom narodu.Koristimo ovu priliku da pozovemo sve pro-Bosanske stranke da usvoje slijedeće tačke kao minimum kriterija koji se moraju podržati i održati u svim pregovorima sa bilo kojim političkim snagama u zemlji i svijetu:

• Cjelovitost i nedjeljivost Bosne i Hercegovine, te jačanje svih državnih institucija koje to obezbjeđuju
• Konstitutivnost i ravnopravnost svih naroda na cijeloj teritoriji BiH
• Prihvatanje principa državne imovine na cijeloj teritoriji BiH
• Neotuđivost BiH državljanstva bez obzira na mjesto prebivališta i druga državljanstva
• Sloboda vjere i neprikosnovenost svih vjerskih objekata na cijeloj teritoriji BiH
• Neposredan izbor svih predstavnika na svim nivoima vlasti na cijeloj teritoriji BiH
• Definisanje članstva u EU i NATO kao najvažnijeg prioriteta države
S poštovanjem,
Mirsad Hadžikadić,hD, University of North Carolina at Charlotte, Charlotte,NC
Kenan Arnautović,MD,PhD,Memphis,TN
Rešad Pašić,MD,PhD,University of Louisville,Louisville,KY
Amila Buturović,PhD,York University,Toronto,CA
Esad Boškailo, MD,University of Arizona, Phoenix,AZ
Đenita Muzurović-­‐Pašić,JD,Louisville,KY
Aleksandar Hemon,pisac,Chicago,IL
Emir Festić,MD,Jacksonville,FL
Almer Imamović,MA,Occidental College,Los Angeles,CA
Migdat Hodžić,PhD,Santa Clara University,Santa Clara,CA
Emir Hodžić,DVM,PhD,University of California at Davis,Davis,CA
Azra Terzić, EdD,Louisville,KY
(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku