hamburger-icon

Kliker.info

Bh. dijaspora okupljena u Teksasu : “Dinamični krajolici: Gajenje održive promjene”

Bh. dijaspora okupljena u Teksasu : “Dinamični krajolici: Gajenje održive promjene”

22 Maja
02:42 2023

Inicijativa BiHDC (Bosnian Diasporic Conference) objavila je uspješan završetak osme konferencije bosanske dijaspore, održane od 19. do 21. maja u Austinu (Teksas).

Konferencija je okupila 130 sudionika većinom iz Sjeverne Amerike ali i cijelog svijeta, a njen glavni tematski fokus bio je “Dinamični krajolici: Gajenje održive promjene”.

Na svečanom otvaranju konferencije, bosansko-američka novinarka Riada Asimović Akyol istaknula je važnost slobodnog novinarstva i životnih iskustava u pripovijedanju priča. Naglasila je bitnost autentičnosti u stvaranju značajnih razgovora
unutar bosanskohercegovačke dijaspore.

Prva panel diskusija konferencije bila je posvećena poslovnim i investicijskim prilikama za bosansku dijasporu. Dobrila-Boba Vukmanović iz USAID-a predstavila je program “Diaspora Invest” koji podržava poslovne mogućnosti za dijasporu.

Vukmanović je istaknula kako dijaspora donosi bogatstvo iskustava i ideja iz svojih zemalja odredišta u Bosnu i Hercegovinu te naglasila koliko su te vrijednosti važne za razvoj zemlje.

Predstavnici kompanije Authority Partners, Dino Bešlić i Nura Eston, govorili su o potencijalu IT sektora za zaustavljanje “odliva mozgova” i razvoju ljudskog kapitala, dok je Nedžad Lomigora iz Falcon Venture Partners govorio o nedovoljno razvijenom
sektoru poduzetničkog kapitala i prilikama u stvaranju startupova.

Umjetnici Amina Bajrović i Adis Halilović predstavili su svoje projekte koji se bave pripovijedanjem priča (storytelling) i upotrebom umjetnosti za poticanje mentalnog zdravlja i emocionalnog izražavanja.

Konferencija se zaključila panelom o ekološkoj održivosti na Balkanu, na kojem su govorili Drilon Gashi iz kompanije Deloitte, Emir Nurkić Kačapor iz Institute for Development Impact (Institut za razvojne utjecaje) te Amir Memić iz kompanije
Confluent Power.

Sudionica konferencije Sabina Fidahić iz Washingtona D.C. i Tuzle izjavila je: “Ono što me najviše impresioniralo je strast koju naša zajednica pokazuje u osiguravanju svijetle budućnosti Bosne i Hercegovine. Izuzetno je važno da nastavimo voditi ovakve
razgovore kako bismo pronašli rješenja koja će koristiti našoj zemlji u generacijama koje dolaze. Bila sam oduševljena da saznam o toliko izvanrednih inicijativa i prilika u koje se dijaspora može uključiti, a koje su sve rezultat velike strasti.”

Jedna od organizatora ovogodišnje konferencije, Azra Jakupović iz Denvera, Kolorada i Kevljana u BiH, tokom godina je ovu konferenciju podržala kao sudionica, prezenterka i sponzorica. “Kao Bosanka u dijaspori, uvijek sam osjećala povezanost sa svojom domovinom, ali i osjećaj izolacije. Konferencija bosanske dijaspore bila je mjesto na kojem sam se mogla povezati s drugim Bosancima iz cijelog svijeta, saznati najnovije vijesti i događaje u Bosni te podijeliti vlastita iskustva. Ova konferencija je zaista poseban događaj i zahvalna sam što sam dio toga.”

Konferencija Bosanske dijaspore u Austinu pružila je inspirativnu platformu za povezivanje, dijeljenje ideja i istraživanje prilika za razvoj Bosne i Hercegovine. Ova inicijativa BiHDC-a kontinuirano jača veze unutar dijaspore, omogućavajući sudionicima
da doprinesu održivim promjenama i pozitivnom razvoju svoje domovine i zajednica dijaspore, saopćeno je iz USAID Diaspora Invest Project.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku