hamburger-icon

Kliker.info

BH Dani : Prodaš jeftino, kupiš skupo – bitno je da se para vrti!

BH Dani : Prodaš jeftino, kupiš skupo – bitno je da se para vrti!

14 Marta
05:47 2009

Dok su vlade svih država na svijetu danonoćno razmatrale mjere kojima će ublažiti posljedice nezapamćene globalne recesije, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić je autoritativno uvjeravao domaću javnost da naša zemlja neće biti pogođena krizom. U skladu s ovim stavom, Vijeće ministara je prije dva mjeseca potrošilo 440.000 KM za kupovinu dva luksuzna Audija Q7, za Špirićeve i potrebe njegovog kolege iz Vijeća ministara Tarika Sadovića. (Priča se da je njemačka kancelarka Angela Merkel, fascinirana ovim potezom, uputila pismo zahvalnosti Špiriću za podršku njemačkoj ekonomiji u teškim vremenima kroz koja prolazi i tamošnja autoindustrija.) Tom prilikom Špirić je iskoristio državni budžet da svome jaranu u džep tutne dodatnih 80.000 KM, tako što je umjesto kod Audijevog zastupnika u Sarajevu svog terenca kupio preko posrednika iz Donjih Žabara, koji ga je prethodno, istog dana, kupio – u Sarajevu. Mjesec dana nakon znalačke prognoze da BiH neće osjetiti recesiju, Špirić je neznatno korigirao stavove. To se vidjelo iz narednog poteza: nakon dva luksuzna džipa, za potrebe ministra Sredoja Novića, na račun poreskih obveznika, kupljen je samo jedan novi terenac, Land Rover, koji je plaćen "svega" 140.000 KM.

I Vlada Nedžada Brankovića je dala originalan doprinos mjerama za prevazilaženje teške krize koja se već i najjače osjeća u Federaciji Bosne i Hercegovine. Sjetili su se kako da popune pometeni federalni budžet: kreditnim zaduženjem kod komercijalnih banaka. Nastranu sad što su nepogrešivo odabrali najskuplji model zaduživanja i što će cijenu njihovog lopovluka i nekompetentnosti od par stotina miliona maraka poreski obveznici vraćati uz kamate od osam do 12 posto; ta ista Vlada Federacije je prethodno dozvolila da Ramiz Džaferović preko Razvojne banke Federacije BiH plasira stotinjak miliona maraka federalnih para za kreditiranje izgradnje poslovnih tornjeva i zgrada "uglednih" bošnjačkih biznismena, poput Fahrudina Radončića – uz kamate od četiri i pet posto! Zvuči kao vic i bilo bi smiješno, da nije žalosno. Dakle, da utvrdimo gradivo: stotinjak miliona maraka federalnog kapitala Branković plasira Radončiću i ostalim graditeljima rezidencije Mustafe Cerića uz kamatu od četiri i pet posto, a onda se Vlada Federacije zadužuje kod komercijalnih banaka uz kamate od osam do 12 posto! Aferim!

Stranka demokratske akcije brine o svojim članovima, a Vlada Federacije o svojim građanima. Doduše, ne o svim, ali bitno je da ima i takvih primjera. Evo, recimo, o Ramizu Džaferoviću. Predsjednik SDA Sulejman Tihić nije imao srca da odbije Džaferovića koji mu je, prema Džaferovićevim riječima u nedavnom intervjuu Danima, na službenom sastanku u stranačkoj centrali rekao da bi "volio postati direktor Razvojne banke Federacije BiH". Unatoč tome što, prema Džaferovićevom priznanju, nije imao prethodnog relevantnog bankarskog iskustva, Tihić je uslišio ljubaznu molbu i Džaferović je postao direktor za plasman malog, ali dragocjenog federalnog finansijskog kapitala. Zahvaljujući milosti SDA-ove zlatne ribice, Džaferović je u svoje poreske prijave za 2007. i 2008. godinu upisao ukupan prihod od preko 804.000 KM. No, pri tome nije zaboravio ni na ispunjenje moralnih obaveza primjerenih moralu aktuelnog lidera Islamske zajednice Bosne i Hercegovine: Džaferović je za izgradnju džamije u Zenici uplatio donaciju od čak 10.000 eura!

Iako nisam sklon njenom prihvatanju, imam razumijevanja za one koji se slažu s tezom da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje. No, čak i ako je ona tačna, ne vjerujem da ima pravde u tome što građani Bosne i Hercegovine imaju najgoru vlast na svijetu.  Senad Pećanin (BH Dani)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku