hamburger-icon

Kliker.info

BH Dani : Kako je Strabag izradio Milorada Dodika ?

BH Dani : Kako je Strabag izradio Milorada Dodika ?

12 Septembra
05:22 2009

U oktobru prošle godine Narodna Skupština RS-a prihvatila je Nacrt ugovora kojim se austrijskom Strabagu dodjeljuje koncesija za izgradnju mreže autoputeva u ovom entitetu, dužine oko 430 kilometara. Vrijednost projekta tada je procijenjena na oko tri milijarde eura – stručnjaci su tvrdili da će njegova cijena nakon plaćanja PDV-a, carinskih troškova itd. biti preko četiri milijarde – što ga je činilo najvećim projektom ikad započetim u RS-u, a i u BiH. Predstavnici Strabaga tada su napravili više no odličan posao jer su kao investitori zaštićeni od bilo kakvog rizika i nepredvidivih političkih odluka, a istovremeno nisu morali davati garancije za dobro izvršenje posla?!

 Ugovorom je bilo predviđeno uključivanje potkoncesionara u cijeli posao i već tada su se kao najizvjesniji spominjali Slobodan Stanković sa svojom firmom Integral inženjering, inače bliski prijatelj Milorada Dodika, koji je dosad dobio sve najvrednije poslove u RS-u. Kao lobista, koji je uz Stankovića sve učinio da Strabag dobije posao, u dobro obaviještenim krugovima se spominjao i banjalučki izdavač Željko Kopanja, koji je u konzorciju sa Stankovićevim Integralom iz Laktaša kupio tri preduzeća koja posluju u sklopu novinske kuće Glas Srpske. Ovi majstori su, prema izvorima bliskim Vladi RS-a, uz pomoć Nedeljka Čubrilovića, ministra saobraćaja i veza u RS-u, uspjeli skloniti sve druge ponude za gradnju autoputeva, bez obzira što su neke bile čak i povoljnije, a krajnji cilj im je bio domoći se gradnje autoputa Banja Luka – Doboj koja je jedina isplativa u cijelom projektu.

Dani nezvanično saznaju da je prije desetak dana u kabinet premijera RS-a Milorada Dodika došao dopis u kome ga Strabag obavještava da Evropska banka za obnovu i razvoj, ali ni ostale banke, ne prihvataju da finansiraju ovaj projekt?! Kao zvaničan razlog navodi se to što Evropska banka insistira na javnom tenderu za podizvođače, odnosno dobijanje koncesije koju su oni već dobili nakon javnog poziva, no činjenica je da Strabag i u trenutku kad je potpisivao ugovor s Vladom RS-a nije bio u mogućnosti da isfinansira ovaj projekt. Strabag u vrijeme sklapanja posla nije morao davati nikakve finansijske garancije, a Dani su još tada pisali da je svjetska ekonomska kriza pogodila Strabag, odnosno jednog od suvlasnika Olega Deripasku koji je u ovoj kompaniji imao 30 posto udjela. Podsjetili smo da je početkom 2008. rusko izdanje američkog magazina Forbes objavilo popis desetorice najbogatijih Rusa: Deripaska je s 28,6 milijardi dolara bio drugi put zaredom na prvom mjestu. Prema informacijama kojima je tada raspolagala Vlada RS-a, ta imovina je nakon prvog finansijskog udara na svjetskom tržištu smanjena na oko 10 milijardi. No, dodatni problem za Deripasku je predstavljalo to što ima oko 14 milijardi dolara kreditnih zaduženja na ime projekata u koje je ulagao širom svijeta. Prostom računicom se dolazi do toga da je Deripaska bio u minusu od oko četiri milijarde. Zbog velikih gubitaka banke su preuzele Deripaskin udio u Strabagu.

Kad se prvi put počelo govoriti o izgradnji mreže autoputeva u RS-u, u igri su, kako je Dodik isticao, bile dvije "ugledne austrijske građevinske kompanije": Strabag i Alpina. Ovi posljednji očito nisu bili u dobrim odnosima sa Stankovićem i Kopanjom, tako da je njihova ponuda koju su dostavili nadležnom Ministarstvu za saobraćaj i veze jednostavno – odbačena. U dokumentaciji koju je dostavila Alpina navodno je stajalo da su oni, za razliku od Strabaga, bili spremni platiti troškove eksproprijacije (zbog ugovora sa Strabagom Vlada RS-a je već ušla u velike troškove oko eksproprijacije zemljišta). Osim toga, njihova je ponuda, obračunata s PDV-om bila niža za oko 300 miliona eura od Strabagove, koja je iznosila 2,9 milijardi eura. Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja, izjavio je nakon toga da je Alpinina ponuda neozbiljna i da nisu na vrijeme dostavili traženu dokumentaciju?!

Slobodan Stanković se iz finansijskih problema u koje je zapao Integral inženjering pokušava vaditi preko jednog drugog velikog projekta u RS-u: izgradnja sedam hidroelektrana na rijeci Bosni na području Doboja i Modriče koje gradi norveška kompanija Technor Energy, a projekt je vrijedan 250 do 300 miliona eura. Prije mjesec dana ova norveška kompanija je raspisala tender za podizvođače i Stanković već javno govori, iako tender nije zatvoren, da će on i Strabag dobiti taj posao zbog čega je već počeo da prikuplja kapacitete na terenu. No, s obzirom koliko je posljednjih mjeseci njegov ugled srozan – pogotovo nakon pokretanja istrage protiv njega, Dodika i ostalih koji su učestvovali u poslu oko izgradnje zgrada Vlade RS-a i RTRS-a, te još mnogih drugih "poslova" – teško da će dobiti posao od ove ugledne norveške kompanije u kojoj sigurno ne završavaju poslove na Stankovićev način.

No, projekt oko izgradnje oko mreže autoputeva nije jedini koji zadaje glavobolju Dodiku, tu je i drugi veliki propali projekt sa ČEZ-om koji je Dodik najavljivao kao ulaganje u elektroenergetski sektor RS-a vrijedan milijardu eura?! Ovaj propali projekt je dospio do međunarodne arbitraže pri čemu ČEZ od RS-a na ime odštete traži 50 miliona maraka. Jedan od glavnih posrednika u ovom poslu bio je Dodikov savjetnik Zoran Korać koji je u Dodikov kabinet stigao kao (neuspjeli) savjetnik Vojislava Koštunice. Taj isti Korać sad nudi svoju "pomoć" koja će RS koštati samo 25 miliona, pri čemu ne treba ni sumnjati da će Korać u tome pronaći sebe. Posljedice Strabagovog povlačenja iz posla po RS i Dodika su višestruke: pored ogromne štete, izgubljeno je vrijeme, a sve se dešava pred izbore. Najvjerovatnije da će se sad s kompletnim projektom morati krenuti ispočetka. Toliko o Dodikovom uspješnim projektima.   (BH Dani)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku