hamburger-icon

Kliker.info

Bez promjene Ustava nemoguć ulazak BiH u EU

Bez promjene Ustava nemoguć ulazak BiH u EU

13 Juna
15:12 2008

Komesar Evropske unije za proširenje Oli Ren (Olli Rehn) pripremio je novo pero. On će u ponedjeljak, 16. juna, biti jedan od potpisnika Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) Bosne i Hercegovine i EU.

U ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" Ren ističe da je pred BiH zahtjevan posao, ali je nagrada za njegovo provođenje izuzetna.

Koje koristi BiH može imati od potpisivanja SAA?

– Potpisivanje SAA s predstavnicima BiH u ponedjeljak predstavlja početak nove ere u odnosima vaše zemlje i EU. Sporazum će ojačati trgovinu i investicije i postaviti okvir za zajednička prava i obaveze. Njegova puna primjena predstavlja suštinski korak ka integraciji u EU. SAA je dugoročni ugovor između BiH i EU u kojem se obje strane obavezuju na zajednički rad do konačnog cilja. Kao takav, on je ulaznica za status kandidata za članstvo u EU.

Potpisivanjem SAA, BiH se obavezuje da će primjenjivati standarde koji važe u EU u ključnim oblastima trgovine, konkurencije, intelektualnog vlasništva i javnih nabavki.
Iz toga će direktnu korist imati građani i privatni poduzetnici. Nastupit će povećana transparentnost biznisa, a privući će se i novi investitori. Porast će i ovisnost o investitorima, koji traže pravnu i političku sigurnost, transparentnost i predvidljivost sistema. Jačanje vladavine zakona, efektivna borba protiv organiziranog kriminala i korupcije bit će jedan od ključnih zadataka.

Koji su preduvjeti da se SAA u potpunosti primjenjuje?

– Tzv. Privremeni sporazum, koji se odnosi na trgovinu, stupa na snagu skoro odmah nakon potpisivanja SAA. To je veoma bitno, s obzirom na to da će njegova provedba dovesti do novih investicija i povećati trgovinu između BiH i EU. Time će biti stvoreni uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta i data prilika mladoj dinamičnoj generaciji da se pokaže. Zona slobodne trgovine između BiH i EU bit će na snazi pet godina.

SAA, kao i svaki drugi međunarodni sporazum, podliježe ratifikaciji svih potpisnika.
To bi moglo potrajati neko vrijeme, zbog čega se uvodi Privremeni sporazum, kojim se omogućava provođenje najvećeg dijela SAA najranije od 1. jula.

Očekujete li probleme u provođenju SAA u BiH?

– Vjerujem da će BiH nastaviti raditi na poboljšanju svojih administrativnih kapaciteta, što je od ključnog značaja za provođenje SAA. U tom smislu, od ključne je važnosti postojanje funkcionalnih, efikasnih struktura koje, za bh. prilike, ne smiju biti skupe.
 
Pred BiH su sada mnoge kompleksne reforme. One su nužne kako bi BiH nastavila svoj put ka EU. No, mnoge od njih bit će praktično nemoguće uraditi u skladu sa standardima EU bez prethodne promjene Ustava BiH. Ove promjene su nužne i kako bi BiH mogla ispuniti niz zahtjeva, poput onoga koji se tiče kompatibilnosti s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

(Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku