hamburger-icon

Kliker.info

Bez izbora rukovodstva Doma naroda Parlamenta F BiH

Bez izbora rukovodstva Doma naroda Parlamenta F BiH

26 Januara
06:22 2007

Konstituirajuća sjednice Doma naroda parlamenta FBiH, koja je juče počela u Sarajevu, prekinuta je nakon što su delegati položili zakletvu i usvojili odluku o privremenom finansiranju FBiH u prva tri mjeseca ove godine. "S obzirom da nisu stvoreni preduslovi za izbor čelnika ovog doma, čelnika FBiH i delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, što je na dnevnom redu ove sjednice, prekidamo rad do daljeg, odnosno do ostvarivanja preduslova za njen nastavak", rekao je Slavko Matić, predsjedavajući Doma iz prošlog saziva, koji je predsjedavao jučerašnjom sjednicom. Čelnici Doma i čelnici FBiH, te delegati za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, juče nisu izabrani, jer se stranke koje čine parlamentarnu većinu u FBiH nisu usaglasile u vezi s personalnim rješenjima. SDA i SBiH su u sukobu, jer se SDA ne slaže s delegiranjem Mirnesa Ajanovića iz BOSS-a u Dom naroda PS BiH. Istovremeno, koalicije koje predvode HDZ BiH i HDZ 1990 nisu se dogovorile koja će dati koliko delegata i kojoj pripada koja pozicija u vlasti.  Jučerašnja sjednica obilježena je diskusijama o neophodnosti popune Kluba Srba do Ustavom propisanog broja od 17 delegata (kojem nedostaju tri delegata), ali je, za razliku od prošlog saziva Doma naroda, Klub Srba ipak formiran. Delegati iz Kluba Srba, koji dolaze iz opozicionih stranaka, ocijenili su da u Domu naroda prevladavaju stranački interesi. "Mi ćemo danas odlučivati o privremenom finansiranju u FBiH, a da nismo ni konstituisani. Da smo zaista delegati naroda i da nema stranačkih interesa, završili bismo sav predviđeni posao. Za prekid ove sjednice nema drugih osim stranačkih interesa", rekao je Svetozar Pudarić iz Kluba Srba.  No, u Klubu Bošnjaka su zadovoljni urađenim. "Danas je pobijedio politički pragmatizam, jer nema razloga da nastavljamo sjednicu ako nisu stvoreni preduslovi da izaberemo čelnike ovog doma, kandidiramo predsjednika i potpredsjednika FBiH i izaberemo bošnjačke i hrvatske delegate za Dom naroda PS BiH", rekao je šef Kluba Bošnjaka Jasenko Tufekčić, napominjući da je Klub Bošnjaka imao pripremljena imena za sve pozicije. No, i iz Kluba Hrvata su ocijenili da nisu stvoreni uslovi za nastavak sjednice. U novom sazivu Doma naroda parlameneta FBiH djeluju 52 delegata, od ustavom propisanih 58 i to: 17 Bošnjaka, 17 Hrvata, 14 Srba i četiri iz reda ostalih. Iz CIK BiH juče su pojasnili da će Klub delegata iz reda ostalih popuniti u nekoliko narednih dana, a da je za popunu Kluba Srba neophodna izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH.  Po stranačkoj strukturi, po deset delegata dolazi iz SDP-a i SDA, osam iz Stranke za BiH, sedam iz HDZ BiH, po pet iz SNSD-a i Hrvatskog zajedništva, po dva iz Patriotskog bloka BOSS – SDU i HSP – Đapić – Jurišić – NHI – Koalicije za jednakopravnost, te po jedan iz Narodne stranke Radom za boljitak, DNZ-a i BPS Sefer Halilović.

(Nezavisne novine)

 

Za SDA sporne sve stranke "koje nemaju legitimitet"

 

Delegati za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, koje treba da delegira SDA, uz Sulejmena Tihića, biće Alma Čolo i Hazim Rančić, rekao je juče šef Kluba Bošnjaka Jasenko Tufekčić, inače poslanik SDA u Skupštini Kantona Livno.

 

"Nije tračno da se mi protivimo kandidaturi Mirnesa Ajanovića. Za nas bi bio sporan i Sejfudin Tokić, jer se protivimo da neke stranke u vlast uđu na mala vrata i da poziciju u Domu naroda dobiju i oni koji na izborima nisu dobili legitimitet", rekao je Tufekčić. SDA je ranije istakla i kandidaturu Mirsada Kebe za potpredsjednika FBiH i Safeta Softića za predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta FBiH. HDZ BiH je također ranije istakla kandidaturu Borjane Krišto za predsjednika FBiH, te tri kandidata za Dom naroda PS BiH. No iz HDZ 1990 poručuju da njima pripada pravo da delegiraju tri delegata za Dom naroda PS BiH.

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku