hamburger-icon

Kliker.info

Beriz Belkić predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta BiH

Beriz Belkić predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta BiH

12 Januara
00:16 2007

U Sarajevu je izabrano rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta BiH, čime je završeno konstituiranje tog tijela.  Za predsjedavajućeg Doma izabran je Beriz Belkić, a za zamjenike Milorad Živković i Niko Lozančić. Predsjedništvo je prošli tjedan na funkciju mandatara Vijeća ministara imenovalo Nikolu Špirića, koji je danas kazao kako su sigurnost i stabilnost BiH i njenih entiteta, ekonomski razvoj i napredak te integracije u EU i NATO su okosnica naših zajedničkih ciljeva te vas poštovani zastupnici pozivam da mi svojim glasom date podršku da u ovom mandatu zajedno sa vama vodim Vijeće ministara na ovom značajnom putu. Špirić je u svom izlaganju istaknuo da je generalni cilj Vijeća ministara kao i svih institucija u BiH rješavanje relevantnih pitanja koja se tiču potipisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.  Među programskim ciljevima Špirić je naveo: reformu policije, reformu sistema javnog emitiranja, suradnju sa haškim tribunalom, suzbijanje korupcije, izmjene i dopune krivičnog zakonodavstva, te reformu obrazovanja.

Kako je kazao drugi relevantni programski ciljevi uključuju: članstvo u NATO savezu, donošenje ustavnih rješenja, osiguranje pune implementacije Daytonskog sporazuma uključujići Aneks 10, kako bi se osigurala uspješna i finalna transformacija ureda viskog predstavnika u ured specijalnog predstavnika EU, osiguranje provođenja sporazuma o sukcesiji imovine i reguliranje statusa državne imovine, reguliranje pitanje granica BiH.  Također je naveo i realiziranje preko potrebnih ekonomskih reformi, poticaja razvoja poljoprivrede, turizma i zaštita čovjekove okoline, posvećivanje pažnje problemima mladih u BiH, povratak izbjeglih i raseljenih osoba, izgradnja autoputa na koridoru Vc, plinifikacija u BiH te komisije za utvrđivanje istine o ratnim stradanjima.

„Pored ovih općih ciljeva koje je sedam stranaka prihvatilo kao svoje, smatram da bi dodatno trebalo posvetiti pažnju i nekim gorućim problemima, uz napomenu da ću temama sa sličnom problematikom prići sa istom odlučnošću“, kazao je Špirić dodajući da je to prije svega pitanje stare devizne štednje.

Drugo pitanje kojem treba posvetiti posebnu pažnju je prema njegovim riječima donošenje zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine, a ne smije se zaboraviti ni pitanje donošenja zakona o restituciji, odnosno o povratu imovine i obeštećenju fizičkih i pravnih lica čija je imovina podržavljena primjenom propisa o agrarnoj reformi, konfiskaciji, sekvestraciji, nacionalizaciji i eksproprijaciji i drugih propisa koji su doneseni i primjenjivani nakon 1945. godine.  Špirić je iznio i plan rada ministarstava u Vijeću ministara BiH.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku