hamburger-icon

Kliker.info

Beriz Belkić: O promjeni Ustava svi će odlučivati

Beriz Belkić: O promjeni Ustava svi će odlučivati

13 Januara
12:44 2007

Potvrda imenovanja Nikole Špirića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dobar je znak da će nova parlamentarna većina, koju čini sedam stranaka, uspješno raditi i provoditi reforme, kaže u intervjuu za "Nezavisne" Beriz Belkić, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH. 

NN: Može li uspješno funkcionirati parlamentarna većina koju čini sedam stranaka, čiji su programski ciljevi potpuno različiti? 

BELKIĆ: Potvrda imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH protekla je veoma glatko i to bi trebalo da bude dobar znak. Tačno je da većinu čini sedam stranaka koje imaju različita stajališta ali ne smijemo zaboraviti da je tih sedam stranaka potpisalo Sporazum o zajedničkim programskim ciljevima. To je garant da ćemo zajedno raditi na rješavanju pitanja bitnih za sve građane ove zemlje. 

NN: Prilikom rasprave o potvrđivanju imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH nekoliko poslanika je jasno kazalo da će u prvom redu provoditi svoju stranačku politiku? 

BELKIĆ: Kada kažem da ćemo uspješno funkcionirati, onda to govorim jer znam da ćemo raditi na ostvarivanju ciljeva koji su nam zajednički i koji se navode u sporazumu sedam stranaka. Ti su ciljevi sadržani i u planiranim aktivnostima Vijeća ministara BiH. To ne znači da nisam svjestan da su poslanici istovremeno i stranački kadrovi, da oni čine stranačku strukturu, a da su neki od njih visoki stranački dužnosnici. Svjesni smo da niko u parlament nije izabran kao slobodni strijelac, ali uvjeren sam da ćemo uraditi planirane projekte i reforme. Dosadašnji rad od potpisivanja sporazuma do izbora predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH uvjerava me da treba da budem više optimista nego pesimista kada govorimo u funkcioniranju ove parlamentarne većine. 

NN: Kada će biti naredna sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH? 

BELKIĆ: Mislim da će biti krajem mjeseca. Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić najavio je da će ministre imenovati do kraja mjeseca. Mi ćemo se potruditi da premijer kompletira vladu do kraja mjeseca, što znači da ćemo narednu sjednicu održati odmah nakon što se okončaju provjere kandidata za ministre i zamjenike. Vjerujem da će to biti u što skorijem roku. 

NN: Kada ćete razmatrati zakone koje je prošli saziv Vijeća ministara BiH uputio u parlamentarnu proceduru? Radi se o veoma važnim zakonima, poput zakona o visokom obrazovanju i lijekovima? 

BELKIĆ: Stručne službe su sve zakone koji su u parlamentarnoj proceduri dostavile poslanicima kako bi se upoznali s ovim projektima. Naredna sjednica bit će posvećena potvrdi imenovanja Vijeća ministara BiH. Potom ćemo zakazati sjednicu na kojoj ćemo raspravljati o ovim zakonima. Mislim da će to biti sredinom februara. 

NN: Kako ćete raditi bez Doma naroda parlamenta BiH? 

BELKIĆ: Moguće je raditi ali to usporava cijelu proceduru. Znate da mi možemo usvajati zakone, ali procedura nije završena dok te zakone ne usvoji i Dom naroda. Situacija s Domom naroda je vrlo komplicirana jer državni dom čeka federalni, a oni, pak, konstituisanje kantonalnih skupština. To će biti problem jer mi možemo raditi, ali onda će se zakoni gomilati čekajući formiranje državnog doma naroda. 

NN: Vaš prvi zamjenik jučer je najavio kako je posao parlamenta, a ne Vijeća ministara BiH da kreira i usvaja ustavne promjene. Znači li to da ustavne promjene neće dogovarati lideri stranaka, nego državni parlament? 

BELKIĆ: Izjavu mog kolege Milorada Živkovića dopunio bih samo konstatacijom da u izmjenu Ustava treba da budu uključeni stručnjaci, nevladine organizacije, građani, politički lideri… Dakle, Ustav je jedan društveni dogovor i o njemu treba da odlučuju svi. U konačnici, parlament odlučuje o izmjeni Ustava ali ima obavezu da provodi javne rasprave i uključi širok krug zainteresiranih u raspravu o ustavnim amandmanima. To ćemo i uraditi, ali nećemo sprečavati političke lidere da diskutiraju i predlažu određena rješenja. 

NN

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku