hamburger-icon

Kliker.info

Beriz Belkić : Ne smijemo odbiti pruženu ruku EU

Beriz Belkić : Ne smijemo odbiti pruženu ruku EU

22 Marta
02:18 2008

Usvajanje seta zakona o reformi policije znači prihvatanje pružene ruke EU, kaže Beriz Belkić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH.Belkić naglašava da je BiH u problemima "do grla", te da jedino EU nudi ruku koja će državu izvući iz tih problema.

NN: Da li je odbijanjem seta zakona o osnivanju državnih policijskih tijela propala reforma policije u BiH?

BELKIĆ: Ne radi se uopće o reformi policije, nego njenom prvom koraku. Ne vjerujem, niti želim vjerovati da je propala čak ni ova prva faza reforme policije u BiH. Priliku za popravni imamo već 3. aprila, kada je zakazana naredna sjednica parlamenta. Nadam se da ćemo do tada uspjeti napraviti zakone prihvatljive većini, koje će po hitnoj proceduri predložiti grupa poslanika i koji će biti usvojeni.

NN: Hoće li to biti moguće napraviti, s obzirom na vrlo oprečne stavove, kada je ova reforma u pitanju?

BELKIĆ: Na to pitanje moram odgovoriti pojašnjavajući poziciju Stranke za BiH u cijeloj ovoj priči. Mi smo svoje stavove jasno iznijeli potpisujući Mostarsku deklaraciju i Akcioni plan za njenu provedbu. To smo učinili s ciljem da omogućimo parafiranje i potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji s EU. Trenutno smo kod prve tačke Mostarske deklaracije, koja kaže da će biti formirana policijska tijela za državni nivo. Mi smo iskazali rezervu prema zakonima koje je predložilo Vijeće ministara BiH, odnosno njegova radna grupa, i zato smo kazali da želimo da se određene odredbe Mostarske deklaracije ugrade u ove zakone. Dakle, našim smo amandmanima tražili da se u zakon unese odredba koja kaže da će biti kreirana jedinstvena policijska struktura, u kojoj će lokalne policijske oblasti biti uspostavljene nakon ustavne reforme.

NN: Zašto onda u četvrtak nisu usvojeni zakoni o reformi policije?

BELKIĆ: Ne smijemo upasti u zamku zamjene teza. Zakoni nisu usvojeni jer ih je u dva navrata odbacila zajednička Komisija za odbranu i sigurnost. Sve nakon toga bio je pokušaj da popravimo stvari, odnosno da spasimo što se spasiti može.

NN: Tražili ste da se u zakone ugrade odredbe Mostarske deklaracije. Šta je bilo neprihvatljivo poslanicima SNSD-a, koji to nisu željeli prihvatiti?

BELKIĆ: Nismo to uspjeli uraditi zbog kratkoće vremena. SNSD nije problem u odredbi ove deklaracije, nego smo došli u situaciju da na brzinu nešto pokušavamo ispeglati u zakonu. U tim situacijama ide se od riječi do riječi i sve se važe. Zbog toga smo sebi dali vremena da to pokušamo usaglasiti do naredne sjednice. Mi, naravno, nećemo odustati od našeg amandmana.

NN: Hoće li SNSD to prihvatiti?

BELKIĆ: SNSD će imati dovoljno vremena da pažljivo prouči naš amandman, za koji mislim da uopće nije sporan.

NN: Za usaglašavanje zakona o reformi policije ostalo je još desetak dana. Hoće li biti moguće postići dogovor u tom periodu, jer razgovori o ovoj reformi traju godinama bez vidnog napretka?

BELKIĆ: Nadam se da ćemo uspjeti na vrijeme završiti posao. Mi smo, da se slikovito izrazim, trenutno u blatu do grla, s obzirom na našu ekonomsku, socijalnu i svaku drugu situaciju. Imamo pruženu ruku koja nas može izvući iz tog blata. To je ruka EU. E, sad mi gledamo i mjerimo kvalitet te ruke, iako smo u problemima do grla. Pri tome zaboravljamo da je to jedina pružena ruka. Druge nema. Svjesni smo da su kriteriji za napredovanje ka EU pojeftinili, ali to ništa ne mijenja. Imamo Mostarsku deklaraciju i trenutno radimo na provedbi njene prve tačke, a to su institucije na državnom nivou. EU je kazala da će to biti dovoljno za potpisivanje sporazuma i to moramo iskoristiti. Poslije toga dolazi naredna faza, a to je uspostava lokalnih policijskih tijela kao dijela jedinstvene policijske strukture.

"SDA niko nije isključio"

NN: Hoćete li SDA uključiti u pregovore o novim zakonima o reformi policije?

BELKIĆ: SDA nikad niko nije ni isključio iz ove priče. S njima smo uvijek razgovarali o svemu i oni su u raznim fazama na razne načine bili uključeni. Ne vidim zašto ne bi bili dio razgovora o ovim zakonima.    Mirza Čubro (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku