hamburger-icon

Kliker.info

Beograd: U sukobima policije i mitingaša više od 50 povrijeđenih

Beograd: U sukobima policije i mitingaša više od 50 povrijeđenih

18 Februara
12:53 2008
Prema podacima beogradske Hitne pomoći u nedjeljnim sukobima policije s huliganima po ulicama Beograda povrijeđeno je više od 30 policajaca i 20 civila, među kojima i novinari, javila je Televizija B92. Ozlijeđeni policajci prevezeni su na Vojno-medicinsku akademiju, a zadobili su povrede glave, ruku i nogu, sa obilnim krvarenjima, no nisu životno ugroženi. U neredima koji su počeli u nedjelju popodne, nakon proglašenja neovisnosti Kosova, prosvjednici su nasrtali na američko i slovensko veleposlanstvo, na kojem su razbijeni prozori i razvaljena ulazna vrata, zbog čega je ministru vanjskih poslova Srbije Vuku Jeremiću prosvjed uputio osobno slovenski kolega Dimitrij Rupel, tražeći zaštitu imovine i diplomatskog osoblja Slovenije.Izgrednici, koje je policija morala rastjerivati suzavcem, demolirali su dva restorana Mc Donald's u Beogradu, a jedan od njih – na Terazijama, u samom središtu grada – su i zapalili, ubacivši u njega Molotovljev koktel, ali su vatrogasci uspjeli ugasiti požar. Po gradu su opljačkani i brojni kiosci, razbijeni izlozi trgovina, uništeni autobusi gradskog prometa i automobili, pa čak i nekoliko automobila stranih diplomata parkiranih pred Ministarstvom vanjskih poslova u Beogradu, kao i prevrnuti kontejneri za smeće, ali je u središtu grada promet kasno navečer normaliziran.Tijekom dana napadnuto je i više televizijskih ekipa, među kojima – kako navodi TV B92, kojoj je i samoj demoliran automobil – i ekipa hrvatskog RTL-a, premlaćen je snimatelj državne Radio-televizije Srbije, dok je ekipi beogradske televizije Studio B polomljena kamera. Prosvjednici su se u nedjelju navečer iz središta grada uputili ka Dedinju, na kojem se nalaze brojni rezidencijalni objekti i strana veleposlanstva, ali je policija uspjela odbiti njihov napad i rastjerati ih u okolne ulice. Potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je u nedjelju navečer za Radio-televiziju Srbije da je važno da se, nakon odluke o proglašenju nezavisnosti Kosova, u Srbiji sačuva stabilnost, te da je u interesu Srbije da ne bude nasilja i da sve prođe "s dostojanstvom i mogućnošću da se država i dalje bori za Kosovo".


Neredi i u Novom Sadu      Restoran Mc Donald'sa, kao i dvije pekarnice, stradao je i u Novom Sadu, gdje se, kako javlja Radio B92, na središnjem gradskom Trgu Slobode okupilo oko tisuću ljudi s transparentima "Kosovo je Srbija" i "Danas Kosovo – sutra Vojvodina", a čuje se i skandiranje "Ko ne skače taj je Šiptar", "Ubij, ubij Šiptara", "Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji".Nakon izloga nekoliko pekara i Mc Donald's-a u središtu grada, huligani su se preselili pred kupovni centar "Merkator". Divljanje skupine prosvjednika koju čine uglavnom navijači nogometnog kluba "Vojvodina", ispred "Merkatora" spriječila je policija. Pripadnici policije čuvaju kupovni centar, a izgrednici su i dalje na ulicama i blokiraju promet. 

"Huligani su pri tome bacili nekoliko dimnih bombi i razlupali kiosk na raskrižju kod kupovnog centra", prenijela je agencija Beta. Ovim događajima prethodila je, ispostavilo se lažna, dojava o podmetnutoj bombi u Magamarketu "Rodić" koji je od nedavno u vlasništvu slovenskih ulagača. Predsjednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je prije izbijanja nemira državni vrh i građane Vojvodine da očuvaju stabilnost, mir i međunacionalnu toleranciju u toj pokrajini. "Građane Vojvodine i građane Srbije i dalje treba da interesira kako žive, kolike su im plaće, imaju li posla, a ne da dopuste da im eventualna politička histerija vezana za Kosovo skrene pozornost sa osnovnih tema", kazao je Kostreš u izjavu za Betu.

Na meti prosvjednika i sjedište liberalnih demokrata       U neredima u središtu Beograda napadnuto je i sjedište Liberalno-demokratske partije (LDP), priopćila je ta stranka, navodeći da nema žrtava niti povrijeđenih, ali da je nanesena velika materijalna šteta. "Apeliramo na sve državne organe da učine sve da se ova situacija smiri i da se zaustavi divljanje nekontroliranih bandi po ulicama Beograda. Srbiji su potrebni razum, odgovornost i mir, da bi se mogla suočiti sa samom sobom i činjenicom da je izgubila Kosovo", priopćila je ta stranka.Predsjednik LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da odgovornost za događaje u Beogradu snosi i vlast, jer je i sama "dizala tenziju i palila atmosferu"."Srbija mora naći snage da razumije zašto je do toga došlo, da bi se zaustavio novi krug nasilja, divljaštva i pogrešnih političkih odluka. Srbija se mora otrijezniti i razumjeti da za gubitak Kosova nisu krivi ni Mc Donald's, ni LDP, niti francusko ili slovensko veleposlanstvo, već pogrešna politika i nerazumna politika kojoj je baš ovakvo i još gore nasilje bilo osnovna poluga", navodi se u Jovanovićevoj izjavi objavljenoj na internet-stranici LDP-a. Osim na sjedištu LDP-a, tijekom nedjelje poslijepodne razbijeni su prozori na slovenskom veleposlanstvu, na američko veleposlanstvo prosvjednici su bacali kamenice i zapaljene baklje, razbijen je restoran Mc Donald'sa na Terazijama, a u sukobima prosvjednika i policije povrijeđeno je dosad najmanje 20 ljudi, policajaca i civila.Jake policijske snage i dalje čuvaju zgrade veleposlanstava i vladine institucije, a još nije priopćeno da li je netko od prosvjednika i uhapšen.(Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku