hamburger-icon

Kliker.info

Beograd: U američkoj ambasadi pronađeno spaljeno mrtvo tijelo

Beograd: U američkoj ambasadi pronađeno spaljeno mrtvo tijelo

22 Februara
10:39 2008
Miran građanski prosvjed protiv neovisnosti Kosova sinoć je završio ratom na ulicama Beograda zbog divljanja nekoliko stotina huligana. Neredi na beogradskim ulicama počeli su još tokom trajanja protesta i obraćanja premijera Vojislava Kostunice i predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića. Divljanje dijela prosvjednika započelo je u Ulici kneza Miloša ispred Veleposlanstva Republike Hrvatske i SAD-a koje su i zapalili. Huligani su prvo pokušali razbiti stakla na prizemlju američke ambasade, a kada nisu uspjeli, popeli su se na kat i bakljama te drugim sredstvima zapalili unutrašnjost ambasade. Slijedilo je hrvatska ambasada, gdje je ispred objekta zapaljen jedan osobni automobil, porazbijana stakla, a potom i zapaljena zastava RH. Očigledno svjesni što bi se moglo dogoditi, američka ambasada bila je praznao, a kako nam se na telefonske pozive nitko nije javljao, očigledno je i hrvatska ranije ispražnjena. Po ulicama grada prevrtani su kontejneri, razbijani izlozi i automobili, a zapaljen je i McDonald’s na Slaviji. Slijedile su krađe razbijenih prodavaonica, paljenje i divljanje, što je sve sličilo na pravi kaos i ratno stanje. Cijelo središte grada i okolne ulice, posebno dijelovi Ulici kneza Miloša, bile su pune suzavca.

Čuli su se i povici, jauci, a mogli su se vidjeti brojni ozlijeđeni. Interesantno je da je među huliganima najveći broj mladih osoba, gotovo djece, koji su dan iskoristili za divljanje, palež i razbijanje. Po svemu viđenome srpska policija jučer se u Beogradu nije najbolje snašla, te su huligane ostavili sat vremena da divljaju prije nego su počeli djelovati, a do tada su već stradala veleposlanstva i brojni izlozi. Kada su se odlučili za akciju, na ulice su uz policiju izašle i žandarmerija, protuterorističke jedinice, interventna i druge policijske postrojbe, koje su ušle u otvoren sukob s huliganima. Od novinarskih ekipa moglo se čuti da je policija dobila naredbu da u slučaju nužde može i pucati. Angažirana je i Hitna pomoć kao i vatrogasci koji su gasili požare. Još tijekom večeri uslijedila su i prva uhićenja, ali i daljnji nasrtaji huligana na žandarmeriju i policiju. Stradali su i izlozi u Ulici kneza Mihajla.

Kako saznajemo, u jučerašnjim sukobima u Beogradu ozlijeđeno je stotinjak ljudi među kojima i 20 policajaca, od kojih su mnogi zadobili i teške tjelesne ozljede. Meta su ponovno bili i novinari i fotoreporteri, a najgore je prošao nizozemski novinar kojemu su slomljena rebra i koji je potom završio u bolnici. Prosvjednici su se jučer okupljali oko televizije B92 nazivajući ih ustašama i sličnim pogrdnim imenima. Pisutni novinari i jučer su se morali paziti prosvjednika, tako da su i novinar Večernjeg lista kao i fotograf imali nekoliko nezgodnih situacija i prijetnji. Tokom večeri srpski političari pozivali su na mir, ali je poziv očigledno zakasnio budući da si je Srbija već nanijela veliku i nezbrisivu ljagu.Glasnogovornik američkog veleposlanstva William Wanlund potvrdio je za CNN da je u službenim prostorijama ambasade pronađeno “pougljenjelo ljudsko tijelo”. Sumnjaju da je to tijelo jednog od prosvjednika, jer osoblje i diplomati nisu bili u ambasadi (Kliker.info-VL)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku