hamburger-icon

Kliker.info

Beograd te tuži, Sarajevo sudi : Naser Orić optužen da je zaklao Slobodana Ilića !

Beograd te tuži, Sarajevo sudi : Naser Orić optužen da je zaklao Slobodana Ilića !

18 Septembra
03:17 2015

Naser4Petnaest dana nakon što je državni tužitelj Miroslav Janjić optužio Nasera Orića i Sabahudina Muhića zvanog Mrčo za ratne zločine nad zarobljenicima srpske nacionalnosti, optužnica protiv bivšeg zapovjednika Teritorijalne obrane u Srebrenici i njegovog suborca i zvanično je, sredinom prošlog tjedna, potvrđena na Sudu BiH.

Kako se i dalo očekivati, a poslije višemjesečnog otvorenog političkog pritiska iz Beograda gdje je, po svoj prilici, optužnica i skicirana, Oriću i Muhiću se stavlja na teret ubojstvo Slobodana Ilića, te još dvojice zarobljenika, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Podsjetimo da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tjeralicu protiv Nasera Orića raspisalo upravo zbog sumnje da je u julu 1992. u selu Zalazje zaklao predratnog suca iz Srebrenice Slobodana Ilića.O istom je zločinu, pozivajući se na istog svjedoka, na press konferenciji organiziranoj nekoliko dana nakon Orićevog hapšenja u Švicarskoj, govorio i srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Tada je Vučić, dakako „naoružan“ dokaznim materijalom iz beogradskog Tužilaštva, novinarima pročitao iskaz svjedoka koji je tvrdio kako je zapovjednik Armije BiH u Srebrenici nesretnom Iliću nožem izvadio oči, prije nego što mu je presudio.Srbijanski je tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević napisao a njegov bosanski kolega Miroslav Janjić, čini se, samo prepisao da je sudac Slobodan Ilić zarobljen 12. jula ‘92. u selu Zalazje, u napadu vojnika Armije BiH na srpska naselja oko Srebrenice .

„Nakon što je Slobodan Ilić zarobljen od strane nepoznatih pripadnika Oružanih snaga Srebrenice, odnosno Teritorijalne odbrane BiH, doveden je u blizini kuće Dragana Rakića. Tada ga je Naser Orić udario lijevom nogom u predjelu kuka, pa je Slobodan Ilić od udarca posrnuo. Orić je izvadio nož iz korica za pasom i ubo Ilića u predjelu vrata, a kada je pao na koljena, Naser Orić ga je udario nogom u lice“, navodi se u optužnici, uz napomenu kako je ubod nožem bio fatalan po Slobodana Ilića.

Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću se na teret stavlja i likvidacija zarobljenika Milutina Miloševića u maju 1992.

„Milutin Milošević je svezan i po naređenju Nasera Orića doveden u mjesto Lolići, općina Bratunac, pored rijeke Kravice. Orić je zajedno s drugim pripadnicima Oružanih snaga Srebrenice tukao Miloševića nogom u predjelu stomaka, da bi u jednom trenutku mahnuo rukom i naredio vojnicima da se sklone. Naser Orić je iz automatske puške ispalio rafal u Milutina Miloševića koji je ležao na zemlji, da bi nakon toga u njega rafal ispalio i Sabahudin Muhić“, piše u optužnici.

Treće ubojstvo za koje su Orić i Muhić optuženi dogodilo se u decembru 1992., također na području Bratunca. Tada je smaknut Mitar Savić, u kojeg je, kako tvrdi Tužiteljstvo, mučki pucao Naser Orić.

„Nakon kraćeg razgovora, Orić je Saviću udario šamar, a onda iz pištolja marke Kolt pucao u njega s udaljenosti od jednog metra. Potom je Sabahudin Muhić u tijelo Mitra Savića ispucao rafal iz automatske puške“.U prilogu je optužnice tužitelj Miroslav Janjić dostavio zapisnike sa saslušanja na desetke svjedoka bošnjačke i srpske nacionalnosti u posljednjih deset godina, budući da su u dokazni materijal uvršteni i iskazi dati tijekom 2005. i 2006. godine, dok se Naseru Oriću još sudilo u Haagu?!

(Kliker.info-Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku