hamburger-icon

Kliker.info

Barack Obama : Poraz Al-Qa'ide glavni američki cilj u Afganistanu

Barack Obama : Poraz Al-Qa'ide glavni američki cilj u Afganistanu

27 Marta
18:57 2009

Američki predsjednik Barack Obama u petak je otkrio novu ratnu strategiju u Afganistanu kojoj je glavni cilj potpuno ukloniti Al-Qa'idu iz te zemlje i iz susjednog Pakistana u kojima ona, po njegovim riječima, planira nove napade na SAD. Obama je najavio da će američke snage u Afganistanu prebaciti naglasak misije na obuku i širenje afganistanske vojske kako bi mogla preuzeti vodstvo u stvaranju sigurnosti u zemlji i omogućiti povratak kući američkim vojnicima. – Stanje je sve opasnije – rekao je Obama u govoru kojim je pokušao Amerikancima objasniti zašto pojačava američka vojnu i civilnu uključenost u rat koji traje sedam godina i širi fokus i na Pakistan.

– Svijet si ne može priuštiti cijenu koju će morati platiti ako kaos ponovno zavlada u Afganistanu i ako Al-Qa'ida nesmetano djeluje – rekao je Obama. Naglasio je kako njegova nova vojna strategija za Afganistan ima "jedan usredotočeni cilj" – poremetiti, razgraditi i u konačnici poraziti Al-Qa'idu u Pakistanu i Afganistanu. Mnoge obavještajne procjene, po njegovim riječima, upozoravaju kako Al-Qa'ida iz sigurnosti planinskih graničnih područja u Pakistanu aktivno planira napade na SAD. Analitičari kažu da će uspjeh njegove politike u Afganistanu, ili njegov izostanak, vjerojatno pridonijeti ocjeni Obame kao predsjednika, iako će središnja tema njegova mandata biti rješavanje američke gospodarske krize.

Afganistan i Pakistan pozdravili novu američku strategiju                    Afganistan i Pakistan pozdravili su u petak novu  strategiju američkog predsjednika Baracka Obame u Afganistanu. "Mi posebice pozdravljamo priznavanje regionalnog aspekta problema u Afganistanu kao i to da prijetnja Al-Kaide uglavnom dolazi iz Pakistana", rekao je glasnogovornik afganistanskog predsjednika Humajun Hamidzada. Pakistan je pozdravio novu Obaminu strategiju u Afganistanu priopćivši da američka administracija sada ima "vrlo pozitivan pristup" i obećao je da će igrati "aktivnu, konstruktivnu ulogu". "Pakistan je voljan igrati aktivnu, konstruktivnu ulogu u tome jer osjećamo da su naš mir i sigurnost povezani s afganistanskim…", rekao je pakistanski ministar vanjskih poslova Šah Mehmud Kureši u intervjuu za Reuters u Moskvi. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku